Egymásnak esett az Európai Parlament elnöke és a lengyel kormányfő

Antonio Tajani aggodalmát fejezte ki egy szombati szélsőjobbos tüntetés miatt.

MTI
2017. 11. 27. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti Kína–Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozón tartózkodó Beata Szydlót a lengyel média számára rendezett sajtóértekezleten megkérdezték a dél-lengyelországi Katowicében szombaton tartott szélsőjobboldali, mintegy hetvenfős tüntetésről. Ezen egyes résztvevők olyan akasztófa-utánzatokat hordoztak, amelyeken hat lengyel európai parlamenti képviselő arcképe függött.

Az ellenzéki Polgári Platformnak (PO) azok a politikusai „kerültek akasztófára”, akik az Európai Parlament november 15-ei plenáris ülésén a Lengyelországot elmarasztaló határozat mellett voksoltak, holott a PO EP-frakciója a szavazástól való tartózkodásra utasította tagjait. A tüntetés ügyében a katowicei kerületi ügyészség eljárást indított.

Szydlo a sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy a Katowicében történteket el kell ítélni. Utalt egyúttal azonban a baloldali szervezetek által szervezett akciókra is, melyek résztvevői többször megtámadták a 2010-es szmolenszki légikatasztrófa áldozatainak emléke előtt tisztelgő varsói jobboldali menetek résztvevőit. A kormányfő mindkét vonatkozásban határozottan elítélte az agresszivitás és az intolerancia megnyilvánulásait.

Antonio Tajani Twitter-bejegyzésére reagálva, melyben az Európai Parlament elnöke kilátásba helyezte, hogy Szydlótól levélben fogja kérni a lengyel EP-képviselők biztonságának szavatolását, a lengyel miniszterelnök megállapította: Lengyelországban minden európai parlamenti képviselő biztonságban van. Megjegyezte egyúttal: ő viszont azt kérné Tajanitól, hogy az EP-ben „biztosítsa a megfelelő politikai kultúrát”, és utasítsa rendre azokat a képviselőket, akik a viták során „sértik és rágalmazzák Lengyelországot, valamint akik hasonlóképpen viselkednek más tagállamok iránt is”. Szydlo szerint az uniós képviselőházban az ilyen retorika szintén aggodalmat kelthet a lengyel képviselőkben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.