Elkeseredett harc folyik az orosz múltért

A baloldal 1917 októberére, a hatalom Moszkva 1941-es védelmére emlékezik.

Stier Gábor
2017. 11. 07. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentpétervárról, a Szmolnijban és az Auróránál az októberi forradalom előtt fejet hajtó kommunisták visszatértek Moszkvába, és a délutáni menet, valamint nagygyűlés előtt a reggeli órákban a világ baloldali pártjaival konferencián emlékeztek Leninék 1917-es hatalomra jutására.

Eközben a Vörös téren már gyülekeztek a II. világháború veteránjai, hogy megtekintsenek egy másik november 7-ét, az 1941-es katonai parádét idéző műsort. Ekkor innen, a Vörös térről indultak a Moszkva határától 25-30 kilométerre húzódó frontra, hogy megállítsák a németek előrenyomulását.

Az emlékezést megnyitva a rendező főváros főpolgármestere, Szergej Szobjanyin, 1917-ről egy szót sem ejtve, a moszkvaiak nevében azoknak a hősöknek mondott köszönetet, akik megállították a németeket, s győzelemre segítették az életet. S mivel ez a nap 1995 óta az orosz katonai dicsőség napja, 1612-től, a lengyelek kiverésétől Napóleon megállításáig felidézték Moszkva megvédésének dicsőséges napjait. Hogy aztán jöjjön a kitartást, az életért, a fennmaradásért folytatott harcot, a hazaszeretet szimbolizáló 1941-es parádé korhű megjelenítése. Vonultak a Moszkvát egykor védő egységek zászlaival a kadétok, szóltak az ismert katonadalok, s egy-egy könnycsepp is legördült a veteránok arcán. Begördültek a Vörös térre a II. világháború tankjai, s felvonult az egész akkori fegyverzet, amelyet aztán egész nap megtekinthetnek a moszkvaiak. Így tesz e tudósítás után a tudósító is.

Eközben néhány kilométerre innen, a Puskin téren már gyülekeznek a „nagy októberre” emlékezők, többségében szintén veteránok. S persze folyik a múltért folyó vita, amelyben nem csupán a „vörös” és „fehér” oldal, de mint a portálunknak nyilatkozó szakértők szavaiból kiderül, a hatalom közelében lévők sem értenek egyet.

Történelmi perspektívában tragédiaként értékelte lapunknak 1917 októberét Szergej Mihejev, a moszkvai Politikai Konjunktúrakutató Intézet igazgatója. A történtek ugyanis elindították az állam erózióját, amelyet a terrorral meg lehetett ugyan állítani, le lehetett lassítani, de időzített bombaként ott ketyegett, s végül idővel a Szovjetunió felbomlásához vezetett. A kutató rámutat arra is, hogy a száz évvel ezelőtti események máig tartóan megosztották az orosz társadalmat.

„A forradalom nem zárult le, ma is folytatódik a társadalmi tudatban. Ugyanazokat a vitákat hallhatjuk, mint száz éve, csak ennek ma nincsenek olyan katasztrofális következményei, mint egykor, például a milliók életét követelő polgárháború vagy később a sztálini tisztogatások idején” – fogalmaz Mihejev, rámutatva a forradalmak öngyilkos természetére. Oroszország a véleménye szerint minden erővel megpróbál túllépni mindezen.

Jó példa erre, ahogy a belső konfliktusokat jó érzékkel kerülő, a káosszal szemben a stabilitást értékként kiemelő Vlagyimir Putyin megpróbálja összeszedni a történelemnek az egész társadalom számára elfogadható darabjait, lezárni a forradalmat a fejekben, összekötni a történelem megszakadt fonalát, s ezzel is egybegyúrni a nemzetet.

Jó példa erre a november 7-ével szemben nemzeti ünneppé emelt november 4., a népi egység napja, de az is, hogy magán a forradalom napján az orosz katonai dicsőség ünnepeként a hatalom 1941. november 7-re emlékezik, amikor a katonák a Vörös téri parádéról vonultak a Moszkva határában húzódó frontra.

Nem látja az orosz történelem kisiklását az októberi forradalomban Valerij Fjodorov, a VCIOM, az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ igazgatója. A kutató szerint ismét megmutatkozott az oroszok vonzódása a bunthoz, a lázadáshoz. Az októberi forradalom az I. világháború által a felszínre hozott belső problémák következménye, monarchia és a felgyorsult fejlődés közötti mélyülő aszinkronitás volt. A politikai intézményrendszer nem tudott alkalmazkodni a látványos modernizáció jelentette kihívásokhoz, a bomlást az elhúzódó háború felgyorsította. A szociológus szerint akárcsak 1991-ben, alapvetően száz éve is a vezetési válság, a cár, majd az ideiglenes kormány gyengesége vezetett az összeomláshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.