Elmarad a holland radikális Geert Wilders „iszlám szafarija” Brüsszelben

Nem látogat el a brüsszeli Molenbeek negyedbe és nem tartja meg péntekre meghirdetett gyűlését a bevándorlásellenes holland politikus.

MTI
2017. 11. 03. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wilders biztonsági okokkal indokolta döntését. Hozzátette, hogy nem akar semmilyen rendelkezést megsérteni.

A bevándorlásellenes politikus erőszakmentes és demokratikus ellenállást hirdetett, valamint elmondta, a jövőben tüntetések szervezését tervezi Hollandia és Belgium területén az iszlamizálódás ellen.

„Nem fogadható el, hogy egyes városrészek nem látogathatók parlamenti képviselők számára. A letartóztatással való fenyegetés pedig teljesen elfogadhatatlan” – mondta Wilders. Hivatalos brüsszeli találkozóinak végeztével visszatér Hollandiába, de hamarosan meghívja brüsszeli vendéglátóját, Filip Dewintert, a szélsőjobboldali irányultságú, Vlaams Belang (Flamand Érdek) nevű párt flandriai parlamenti frakcióvezetőjét, akinek megmutatja a „muszlim szomszédságokat”, a „hollandiai kalifátust” – tette hozzá a politikus.

Filip Dewinter a sajtótájékoztatón bejelentette, péntek délután ellátogat a belga főváros és a brüsszeli városrész, Molenbeek közigazgatási határán található Sainctelette térre.

„Meglátom, milyen mértékben alkalmazzák a tilalmat” – fogalmazott a flamand politikus.

Hozzátette, ügyvédek segítségével tanulmányozni fogja a Molenbeek polgármestere által csütörtökön kiadott és a belépési tilalomról szóló rendeletet, mivel véleménye szerint sok érv szól a tilalom ellen.

Elmondta továbbá, hogy megmozdulást hirdet kedd estére a Gent Rabot nevű kerületbe, ott található ugyanis Flandria legnagyobb mecsete.

Csütörtökön Francoise Schepmans, a brüsszeli Molenbeek negyed polgármestere rendeletben tiltotta meg, hogy Geert Wilders és Filip Dewinter pénteken gyűlést tartson a javarészt muzulmánok lakta városrészben.

A rendelet szerint a polgármester a várható atrocitások elkerüléséért, a rend és a béke megőrzése érdekében semmilyen rendezvényt nem engedélyez. Hozzátették, a rendőrség kész fellépni, amennyiben a politikusok megpróbálnak ellátogatni a főként muzulmánok lakta városrészbe.

Geert Wilders holland és Filip Dewinter „iszlám szafari” címmel hirdetett nagygyűlést megfogalmazásuk szerint „Európa dzsihadista fővárosába”, a mintegy 98 százalékban muzulmán lakosú brüsszeli városrészbe.

A hollandiai mecsetek bezárását és a Korán hollandiai betiltását követelő Wilders számos alkalommal kapott már halálos fenyegetést, ugyanis korábban többek között az erőszak vallásának nevezte az iszlámot, amely véleménye szerint a legnagyobb veszélyt jelenti Hollandiára nézve. A politikust a holland bíróság tavaly decemberben bűnösnek találta gyűlöletbeszéd, kisebbség elleni uszítás és diszkrimináció vádjában.

A Brüsszel belvárosához közel első Molenbeek negyedet a brüsszeli iszlamisták fellegvárának tartják. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a 2015 novemberében Párizsban és a 2016 márciusában Brüsszelben végrehajtott merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között, a szálak többek között a brüsszeli Molenbeek negyedbe vezettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.