Erődemonstrációt tart Amerika és Dél-Korea Phenjan elrettentésére

Négynapos, nagyszabású hadgyakorlatot kezdtek a Csendes-óceánon.

MTI
2017. 11. 11. 11:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négynapos, nagyszabású hadgyakorlatot kezdett szombaton az amerikai és a dél-koreai haditengerészet a Csendes-óceánon, a Koreai-félsziget közelében, és most első alkalommal három amerikai repülőgép-hordozó is részt vesz benne – tájékoztatott a dél-koreai hadsereg vezérkara.

A manővereket erődemonstrációnak szánják Észak-Korea elrettentésére.

A hadgyakorlaton a Nimitz, a Theodore Roosevelt és a Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozó vesz részt. Amerikai hadgyakorlatokon legutóbb tíz éve fordult elő, hogy egyszerre három ilyet is bevetettek.

A közös hadgyakorlaton tizenegy, Aegis típusú rakétavédelmi rendszerrel felszerelt amerikai hadihajó is részt vesz, továbbá a dél-koreai haditengerészet hét hadihajója, amelyek közül kettőn ugyancsak Aegis rendszer van.

A szöuli vezérkar közölte: a hadgyakorlattal meg akarják erősíteni a kiterjesztett elrettentés közös politikáját a phenjani koreai nukleáris és rakétaprovokációkkal szemben, erősítik a két hadsereg közös hadműveleti és légicsapás-mérő képességet, jelzik továbbá az erős szándékot és a határozott katonai készültséget, hogy válság esetén elsöprő erővel adjanak választ bármilyen észak-koreai provokációra.

A Koreai-félszigeten feszült a helyzet részben a phenjani atom- és rakétaprogram, másrészt az Egyesült Államok és térségbeli szövetségeseinek gyakorlatozásai miatt. Júliusban Észak-Korea kétszer hajtott végre kísérletet ballisztikus rakétákkal, majd augusztus végén és szeptember közepén még két rakétát indított, amelyek átrepültek Japán felett. Szeptember 3-án Phenjan bejelentette, hogy sikeres föld alatti robbantást hajtott végre hidrogénbombával. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa emiatt szigorította a kommunista ország elleni szankciókat.

Donald Trump amerikai elnök jelenleg Japánt, Dél-Koreát, Kínát, Vietnámot és a Fülöp-szigeteket felölelő körúton tartózkodik, és tárgyalásai középpontjában az Észak-Korea által okozott válsághelyet áll. Az elnök pénteken és szombaton részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak vietnámi csúcstalálkozóján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.