Észak-koreai halászok sodródtak partra Japánban

Egyelőre nem tudni, hogy a nyolc férfi szökevény vagy tényleg csak hajótörött.

MN
2017. 11. 24. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kis halászhajó sodródott partra csütörtök este Japán északi részén, Jurihondzsó közelében, nyolc észak-koreai halásszal a fedélzeten – közölte a szigetország rendőrsége. A férfiak állítólag tintahalat halásztak, amikor közelebbről meg nem nevezett nehézségeik támadtak a hajóval, és sodródni kezdtek. Japánban őrizetbe vették őket, és tolmácsot hívtak hozzájuk, azt viszont egyelőre nem tudni, haza akarnak-e térni vagy menedékjogot kérnek.

A japán hatóságok szerint nem ritka, hogy észak-koreai halászhajók a területi vizeire tévednek, és időnként a japán parti őrségnek kell megmenteni a kicsi vagy rossz állapotú járművek legénységét. Arra is volt már példa, hogy csak holttesteket találtak az irányítás nélkül sodródó szellemhajókon. Olyanok is vannak, akik a tengeren keresztül kísérelték meg a szökést Észak-Koreából: 2011-ben kilenc ember próbált meg Dél-Koreába hajózni, de elsodródtak, és Japánban kötöttek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.