Etnikai tisztogatásnak tartja az USA a rohingják elleni erőszakot

Ferenc pápa hamarosan Mianmarban és Bangladesben találkozik az üldözött kisebbség tagjaival.

MTI
2017. 11. 22. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Etnikai tisztogatásnak minősítette a mianmari rohingja muszlim kisebbség elleni erőszakot az Egyesült Államok – jelentette be szerdán Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

A miniszter szerint „semmilyen provokáció nem igazolja azokat a szörnyű kegyetlenségeket” amelyeket a mianmari fegyveres erők és „helyi igazságosztók” végrehajtottak a rohingják ellen, írja az MTI.

Bár Tillerson nem fejtette ki, kiket ért „helyi igazságosztók” alatt, tudható, hogy muszlim rohingjákat főként buddhista szélsőségek támadják meg. A politikus azt is leszögezte, hogy a történtek felelőseit el kell számoltatni.

A külügyminisztérium már korábban is büntetéssel fenyegette Mianmart, újabb  állásfoglalása pedig vélhetően még nagyobb nyomást gyakorol majd a Trump-kormányzatra és a törvényhozás alsóházára, hogy Washington gazdasági büntető intézkedéseket hozzon Mianmar ellen. Amerikai törvényhozók és jogvédő szervezetek nemegyszer már sürgették Donald Trump amerikai elnököt, hogy minősítse a rohingják elleni erőszakot etnikai tisztogatásnak, de ezt eddig nem tette meg - annak ellenére sem, hogy az ENSZ már megtette ezt a lépést.

Augusztus vége óta több mint 600 ezer rohingja menekült a buddhista többségű Mianmar Arakán államából a szomszédos Bangladesbe. 

A mianmari hadsereg  a szélsőséges rohingja csoportok támadásai miatt a teljes kisebbségen állt bosszút, és ebben a lakosság is támogatta a fegyvereseket: a hónapokig tartó tisztogatás alatt falvak tucatjait égették fel, az áldozatok pontos száma nem ismert, de elérheti a több ezret is.

A katonák a nőket megerőszakolják, előfordultak csecsemőgyilkosságok is a szervezett népirtás során. Szorult helyzetben vannak a Bangladesben ideiglenesen befogadott rohingják is, hiszen 90 ezer menekült nem jut hozzá a nekik küldött ENSZ-segélycsomagokhoz.

A Fortify Rights jogvédő szervezet és az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma a múlt héten emberiesség elleni bűncselekmények és etnikai tisztogatás elkövetésével vádolta meg a mianmari fegyveres erőket, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet pedig a rohingják elleni módszeres nemi erőszak elkövetésével.

Az ázsiai ország biztonsági erői tagadták a vádakat, néhány nappal korábban azonban leváltották az arakáni műveletek parancsnokát.

Ang Szán Szu Csí de facto mianmari vezető múlt hétfőn a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) Fülöp-szigeteki csúcstalálkozóján ígéretet tett arra, hogy az elmenekült emberek visszatelepítése három héten belül megkezdődik azután, hogy Mianmar egyetértési megállapodást írt alá Bangladessel. A Nobel-békedíjas mianmari politikust számos bírálat érte amiatt, mert nem szólalt fel az erőszak ellen.

A Vatikán szintén szerdán jelentette be, hogy Ferenc pápa hamarosan találkozik a rohingja kisebbség tagjaival.

Greg Burke vatikáni szóvivő szerint  Ferenc december elsején találkozik a rohingják egy csoportjával a bangladesi Dakkában kitűzött vallásközi találkozó keretében. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon ez lesz-e Ferenc pápa egyik legnehezebb útja, Greg Burke azt válaszolta, „mondhatjuk, hogy diplomáciai szempontból nagyon érdekes út lesz”. 

A pápa látogatásáról az is kiderült, hogy „régi stílusú lesz”, vagyis a megszokotthoz képest nagyon kevés programját fogják egyenesben közvetíteni: csak Ferenc pápa és a Mianmart államtanácsosként gyakorlatilag irányító Ang Szán Szu Csí találkozóját, valamint a Mianmarban és Bangladesben bemutatott pápai misét mutatják be élőben.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.