ENSZ: Etnikai tisztogatás zajlik Mianmarban

A kisebbség elleni szervezett fellépés mögött a hadsereg és a nacionalista buddhista szerzetesek állnak.

MN
2017. 09. 11. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az etnikai tisztogatás tankönyvi esetének nevezte a mianmari, muszlim vallású rohingja kisebbséggel szembeni „kegyetlen biztonsági műveleteket” Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn – írja az MTI. A mianmari hadsereg Arakán államban zajló tevékenysége „egyértelműen aránytalan” válasz a muszlim szélsőségesek múlt hónapban elkövetett támadásaira – mondta a főbiztos az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén.

„Felszólítom a kormányt, hogy vessen véget a jelenlegi kegyetlen katonai műveleteknek, vonja felelősségre az összes jogsértés elkövetőit, és fejezze be a rohingja lakosság hátrányos megkülönböztetését” – tette hozzá Zeid.

Eközben a dalai láma azt üzente a buddhista többségű Mianmar vezetésének: a béke és a megbékélés szellemében kezet kell nyújtani a társadalom minden tagjának. Azt írta, hogy emlékezzenek Buddhára, mert ő – látva szenvedéseiket – segített volna a rohingjáknak.

Hónapok óta támadja a mianmari hadsereg az ország Rakhine nevű államában élő muszlim rohingja kisebbség falvait. Korábban a Nobel-békedíjat elnyerő és nyugaton nagyra tartott demokráciapárti aktivista Ang Szán Szu Csí vezette kormány mindeközben a sajtó elől teljesen lezárta Rakhine államot, néhány nappal ezelőtt pedig az ENSZ különböző segélyszervezeteit is kitiltotta a környékről, azzal vádolva a civileket, hogy terroristákat támogatnak.

A népirtásról szóló beszámolókat Szu Csí a terroristák félrevezető propagandájaként állította be, miközben már a műholdképeken is látszanak a hadsereg által felégetett falvak. A hivatalos álláspont szerint terroristák ellen lép fel a hadsereg a régióban, és a falvakat is pont ezek a terroristák gyújtják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.