Európai elfogatóparancsot adtak ki a katalán elnök ellen

Carles Puigdemont nem jelent meg a legfelső bíróság előtt, ahol egyebek mellett lázadással vádolják.

MN
2017. 11. 02. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol főállamügyész európai elfogatóparancs kibocsátását kérte Carles Puigdemont katalán elnök és négy más vezető ellen, akik részt vettek a Madrid által illegálisnak nyilvánított függetlenségi népszavazás szervezésében. Mind az öten elmulasztották a megjelenést egy meghallgatáson a spanyol legfelső bíróság előtt, ahol lázadás, zendülés és közpénzekkel visszaélés miatt emeltek vádat ellenük. Az ügyészség várhatóan pénteken dönt az elfogatóparancs kibocsátásáról.

A regionális kormány kilenc másik tagja megjelent a bíróságon, közülük nyolcat előzetes letartóztatásba helyeztek, egyikük 50 ezer euró óvadék fejében maradhat szabadlábon.

Puigdemont ügyvédje szerint a légkör jelenleg nem volt megfelelő a Belgiumban tartózkodó – de menedékjogot nem kért – elnöknek a megjelenésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.