„Feleslegessé vált” – elárverezik Tito egykori jachtját

A licit 80 ezer euróról (25 millió forintról) indul.

MTI
2017. 11. 17. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bejegyzés szerint nyílt árverést szerveznek, amelynek keretében eladják a Jadranka nevet viselő hajót. A licit 80 ezer euróról (25 millió forint) indul.

A Jadranka egy szláv női név, egyben az Adriai-tenger délszláv elnevezésének (Jadran) női névvé formálása is.

A 34 méter hosszú, 40 utas és 14 fős személyzet elhelyezésére alkalmas hajó 1977-ben a horvátországi Portoréban (Kraljevica) készült, és már évek óta használaton kívül áll a montenegrói Bar kikötőjében.

A jacht akkor került a montenegrói kormány tulajdonába, amikor az ország 2006-ban kikiáltotta függetlenségét. A volt jugoszláv tagköztársaságok mindegyikének jutott az országot 1980-as haláláig vezető Tito hagyatékából.

A Twitter-üzenethez érkezett hozzászólásokban azonban a kommentelők azt javasolták a kormánynak, hogy az eladás helyett inkább alakítson ki egy múzeumot a régi hajók számára, és ezzel is növelje a kis Adria-parti ország idegenforgalmi kínálatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.