Férfi, nő vagy harmadik nemű is lehet, aki Németországban születik

A harmadik nem bevezetéséről 2018 végéig törvényt kell alkotni – mondta ki a szövetségi alkotmánybíróság.

Jankovich Oszkár
2017. 11. 09. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényben kell biztosítani, hogy személyi okmányaikban hivatalosan is a harmadik nemhez tartozónak vallhassák magukat a német állampolgárok – számolt be a német sajtó a szövetségi alkotmánybíróság októberi határozatáról.

A karlsruhei testület szerint a jelenlegi szabályozás, hogy születéskor csak férfiként vagy nőként jegyezhetnek be újszülötteket, alkotmányellenes, diszkriminatív, és ezért indokolt, hogy az újszülötteket harmadik neműként is lehessen anyakönyvezni. Az alkotmánybírák arra kötelezték a képviselőket, hogy 2018 végéig alkossák meg az erről szóló törvényt.

A német Focus hírmagazin összefoglalója szerint Európában eddig hasonló jogszabály sehol nem született még. Jelenleg Németországban, ahogyan Máltán is, csupán arra van lehetőség, hogy valaki a hivatalos nyilvántartásokban se férfiként, se nőként ne szerepeljen. Ahogyan az Egyesült Államokban már korábban megadták az illetékes bíróságok a harmadik nem hivatalos használatának jogát egyes panaszosoknak, úgy a német alkotmánybírósági határozat is egyéni kezdeményezésre, a huszonhét éves, Vajna nevű lipcsei lakos beadványa nyomán született.

Harmadik neműként születésükkor az interszexuálisokat lehet majd anyakönyvezni, akik úgy jöttek világra, hogy genetikai okokból férfi és női nemi szervekkel egyaránt rendelkeznek. Ugyanakkor a transzszexuálisok is bejegyeztethetik majd magukat harmadik neműként, vagyis azok a felnőttkorúak, akik az eredetitől eltérő neművé operáltatják át magukat.

Petra Follmar-Otto, az Emberi Jogok Német Intézetének munkatársa az alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan a kiskorúak nemváltó operációinak a betiltását is követelik. Mint a Focusnak elmondta, évente mintegy 1500 szülő kér ilyen orvosi beavatkozást a gyermekének Németországban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.