Fogolycserét készítenek elő Ukrajna és szakadárok között

Több mint egy éve nem cserélték ki foglyaikat az ukránok az országuktól elszakadt területek vezetőivel.

MTI
2017. 11. 16. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelte az előkészületeket az Ukrajna és a kelet-ukrajnai szakadárok közötti fogolycsere megvalósítására Ihor Plotnyickij, a luhanszki „népköztársaság” vezetője, miután telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült csütörtökön a dpa német hírügynökség.

Olekszandr Zaharcsenko donecki vezető ugyancsak üdvözölte a kezdeményezést.

A fogolycsere tervét előterjesztő Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízott korábban arra kérte Putyint, hogy támogassa a javaslatot. A Kreml szerda esti közlése szerint az orosz elnök mindkét kelet-ukrajnai szakadár vezetővel telefonon tárgyalt a kérdésről.

A javaslat szerint az újévet és az ortodox karácsonyt megelőzően Kijev 306 embert lenne hajlandó szabadon bocsátani a kelet-ukrajnai milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében.

Az ukrán kormányerők és a szakadárok között már 14 hónapja nem volt fogolycsere, holott ez a 2015-ben megkötött minszki megállapodás egyik eleme.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.