Francia-svájci terrorgyanú: nyolc személyt vádolnak

„Nyugtalanságra okot adó” üzeneteket váltottak egymással.

MTI
2017. 11. 11. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét elején terrorgyanú miatt Franciaországban és Svájcban őrizetbe vett tíz ember közül szombaton nyolc ellen indult eljárás, heten előzetes letartóztatásba, a nyolcadik rendőri felügyelet alá került. A csoport a gyanú szerint merényletet tervezett Franciaországban, de még nem volt pontosan meghatározott célpontja.

A nyolc férfit terrorista bűnszövetkezettel vádolta meg a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege.

A 18 és 65 év közötti gyanúsítottak a dzsihadisták által gyakran használt Telegram titkosított üzenetküldőn „nyugtalanságra okot adó” üzeneteket váltottak egymással. Kilenc embert Franciaországban vettek őrizetbe, többségüket megfigyelték a titkosszolgálatok, egy 23 éves kolumbiai nőt pedig Svájcban állítottak elő kedden. A nő került rendőri felügyelet alá három hónapra.

A tíz gyanúsított között van egy 27 éves svájci állampolgár, aki „önjelölt imámként” megfertőzte a többieket, köztük egy 65 éves volt katonát és egy radikalizálódás miatt megfigyelt testvérpárt.

Francois Molins párizsi főügyész tájékoztatása szerint a csoport tagjai a titkosított hálózatokon váltottak egymással nagyon erőszakos üzeneteket, és a következő hónapokban akartak Franciaországban merényletet végrehajtani, de a célpontokat egyelőre nem határozták meg.

Nyomozati források szerint a gyanúsítottak egy része egyértelműen támogatja az Iszlám Állam terrorszervezetet. A házkutatások során fegyvereket nem találtak egyik gyanúsított otthonában sem, informatikai eszközöket viszont lefoglaltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.