Franciaországba érkezett a lemondott libanoni kormányfő

Macron célja, hogy megoldást találjon arra a politikai válságra, amelyet Haríri távozása okozott.

MN
2017. 11. 18. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországba érkezett szombat reggel Szaad Haríri, a lemondott libanoni kormányfő – írja az Associated Press, melynek egyik újságíró látta, hogy Haríri felesége vele érkezett, a három gyermeke viszont nem. A nap folyamán találkozik Emmanuel Macron francia elnökkel, aki – mint mondta – a lemondás ellenére elnökként fogadja Harírit, és megpróbál közvetíteni a régióban. Céljuk, hogy megoldást találjanak arra a politikai válságra, amelyet váratlan távozása okozott. A Haríri családjának tulajdonában lévő Future TV libanoni televízió számolt be róla, hogy a politikus megérkezett Párizsba, és ezt az értesülést megerősítette egy, a libanoni politikushoz közeli forrás is.

Haríri november 4-én Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban jelentette be lemondását, melyet azzal magyarázott, hogy félti az életét, mert, mert mint állítja, Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet rátette kezét az országára. A libanoni kormány szerint Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték. Franciaország közvetíteni próbál Libanon ügyében, ezért Macron elnök a múlt héten váratlan látogatást tett Rijádban. Ennek során egyeztetett Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel és a libanoni politikussal, majd családjával együtt meghívta őt Franciaországba.

Korábban nem lehetett tudni, hogy a volt kormányfő  Párizsban marad, vagy visszatérne Libanonba, ám a libanoni elnökség Twitter oldalára feltett újabb információ szerint Haríri szombat reggel telefonon arról tájékoztatta Michel Aun államfőt, hogy szerdán visszatér hazájába a függetlenség napi ünnepségre. A rendezvényen, amelynek része a katonai díszszemle, arról emlékeznek meg, hogy 74 évvel ezelőtt, 1943. november 22-én Franciaország elismerte Libanon függetlenségét.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.