Franciaországba megy a lemondott libanoni kormányfő

Szaad Harírit a francia elnök hívta meg országába.

MN
2017. 11. 15. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szaad Haríri a napokban Franciaországba megy – közölte a CNN hírtelevízió egy francia elnöki szóvivő bejelentése alapján.

Az MTI arról számolt be az Elysée-palota közlésére hivatkozva, hogy Emmanuel Macron francia államfő meghívta Franciaországba a november 4-én Rijádban lemondott Szaad Haríri libanoni kormányfőt és családját.

A francia államfői hivatal szerint a francia elnök a meghívás előtt egyeztetett a libanoni politikussal és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel is.

A nap folyamán Michel Aun libanoni elnök azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát, hogy fogva tartja Szaad Harírit és családját. Azt is bejelentette, az ENSZ Biztonsági Tanácsához és az európai kormányokhoz fordul, hogy tegyenek lépéseket az ügyben.

Franciaország közvetíteni próbál Libanon ügyében, ezért Macron váratlan látogatást tett a múlt héten Rijádban.

BBC szerint vasárnap este Haríri egy televíziós interjúban azt mondta: szabadon elhagyhatja Szaúd-Arábiát, és hazáját azért hagyta el, hogy megvédje magát. Haríri kedden azonban már azt jelentette be, hogy két napon belül vissza kíván térni Libanonba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.