Hajléktalanoknak, betegeknek és migránsoknak adott ebédet Ferenc pápa

A szegények első világnapján 4 ezer hajléktalan, beteg, migráns vett részt a Vatikánban vasárnap.

MTI
2017. 11. 19. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társadalom peremén élők a világ szemében keveset érnek, pedig a szegények nyitják meg előttünk a Paradicsom kapuit, ők képviselik az útlevelet a mennyországba – mondta a pápa az eseményen.

Hangsúlyozta, hogy a szegények segítése és a szegénység minden formájával szembeni küzdelem evangéliumi kötelesség. Ferenc pápa beszéde szabadon mondott részeiben úgy fogalmazott, nem elegendő tartóztatni magunkat a rossz cselekedettől, jót is kell tenni, embertársaink szeretéséhez nem puszta szavakra, hanem bátor tettekre van szükség. „Isten nem kalauz, aki jegyeket ellenőriz, hanem Atya, aki gyermekeit keresi” – mondta Ferenc pápa.

A pápa szavait a Szent Péter-bazilikában több mint 4 ezren hallgatták: olasz és külföldi hajléktalanok, migránsok, menekültek, szegények, betegek vagy beteget ápoló családok, amelyek ezért anyagi nehézségekkel küzdenek. A misén imádkoztak portugál, lengyel, horvát, kínai nyelven is. Az oltárhoz többek között egy beteg gyermeket nevelő olasz család járult, valamint szegények azzal a kenyérrel, amelyet a római szegénykonyhákon osztanak.

Ezerötszázan a vatikáni audienciateremben kaptak ebédet, köztük százan Ferenc pápával egy asztalnál ültek. A Szent Péter tér mellett felállított kisebb tábori kórházban a rászorulók ingyenes orvosi ellátást kaptak.

A névválasztásával is ezt sugalló Ferenc pápa megválasztása óta a szegények egyházát hirdeti. Az utóbbi években a Szent Péter tér oldalában ingyenes zuhanyzókat nyitottak, ingyenes orvosi és borbélyszolgáltatás működik a rászorulóknak. Ferenc pápa a hozzá tartozó pápai alamizsnahivatal bevételeivel segíti a szegényeket Rómában éppúgy mint a világ számos részén. 2015-ös adat szerint ez a közvetlenül a pápához tartozó hivatal 1,5 millió eurót fordított a szegények megsegítésére.

A pápa 2015-ben hirdette meg az irgalmasság rendkívüli szentévét, és tavaly Szent Márton napján Európa szegényeit hívta meg a Vatikánba, köztük magyarokat is. Tavaly jelentette be, hogy az egyház november 19-ét teszi meg a szegények világnapjává, amelyet most tartottak meg először.

A Szent Péter téren délben mondott beszédében Ferenc pápa a Közel-Kelet és elsősorban Libanon békéjéért imádkozott. Megemlékezett az eltűnt argentin tengeralattjáróról. Köszöntötte a Kassáról érkezett futókat, akik vasárnap szolidaritási maratonon vettek részt Rómában.

Segélyosztás közben történt tragédia Marokkóban

Legalább tizenöten meghaltak és öten megsérültek a nyugat-marokkói esz-Szavíra térségében vasárnap, amikor élelmiszerosztás közben lökdösődés tört ki a tömegben – közölte a marokkói belügyminisztérium. A szerencsétlenség – amelynek körülményeit a tárca nem részletezte, az ügyben hatósági vizsgálat indult – az esz-Szavírától 60 kilométerre fekvő Szidi Bulaalam faluban történt.

Helyi médiajelentések szerint egy adakozó szervezte az élelmiszerosztást a heti vásár idején egy kis bódéban, amelyet rövid idő alatt megrohant a mintegy 800 fős tömeg, főként nők. Az Alyaoum24.com helyi hírportál értesülései szerint a segély értéke személyenként mintegy 16 dollár (4234 forint) volt. A szárazság miatt nemrégiben csökkent a mezőgazdasági termelés, és az alapvető élelmiszerek ára megnőtt Marokkóban.

Az uralkodó, VI. Mohammed király utasítást adott az áldozatok hozzátartozóinak és a sérülteknek a megsegítésére. Az uralkodó magára vállalta az áldozatok temetésének és a sérültek ellátásának költségeit. (MTI)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.