Halálos összecsapás rendőrök és tüntetők között Pakisztánban

Egy radikális iszlamista párt szimpatizánsai csaknem három hete blokkolták a fővárosba vezető utakat.

MN
2017. 11. 25. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pakisztáni rendőrség mintegy 4000 emberrel megkezdte szombaton annak az ülősztrájknak a felszámolását, amellyel egy radikális iszlamista párt támogatói csaknem három hete blokkolnak több a fővárosba, Iszlámábádba vezető főutat.

Időközben Iszlámábád úgy döntött, beveti a hadsereget is a rendőrségi erők támogatására. „Mozgósították a hadsereget a törvényes rend biztosítására a fővárosban” – jelentette az MTI szerint az állami televízió a belügyi minisztérium közleményére hivatkozva.

A rendőrök éles lőszert nem, de gumibotot, könnygázt és vízágyúkat vetettek be, és összetűztek a mintegy ezer tüntetővel. A demonstrálók kővel dobálták a rendőröket. Az összecsapásokban kórházi források szerint hat civil lőtt sebek miatt vesztette életét. Egészségügyi illetékesek úgy tudják, több mint kétszázan megsebesültek, zömmel rendőrök. Egy sebesült rendőr a kórházban belehalt sérülésébe. A rendőrség több tucat tüntetőt őrizetbe vett.

A hatóságok közben arra utasították a magánkézben lévő tévéadókat, hogy szüntessék be adásukat, mert megsértették a hírközlési szabályokat azzal, hogy élőben közvetítették az ülősztrájk elleni rendőrségi akciót.

A rendőrségi akció hatására a párt hívei más pakisztáni városokban is elkezdtek tüntetni, de ezek a demonstrációk egyelőre békések.

A Tehreek-e-Labaik Ya Rasool Allah párt hívei azért tüntetnek, hogy mondjon le Zahid Hamid igazságügyi miniszter, mert szerintük alkotmányellenes egy törvénymódosítása. A tüntetők azzal vádolják az igazságügyi tárca vezetőjét, hogy kihagyta az ország választójogi törvényében szereplő esküszövegből az utalást Mohamed prófétára. Hamid időközben közölte, hogy nem szándékos hiba történt, s a mulasztást már helyrehozták. A miniszter videoüzenetében azzal védekezett, hogy ő is hívő muszlim, aki hitet tesz amellett, hogy „Mohamed volt Isten utolsó prófétája”.

A pakisztáni kormány egy héttel ezelőtt utolsó figyelmeztetésként felszólította a tüntetőket, hogy vessenek véget az ülősztrájknak. A tüntetés beszüntetését már korábban elrendelte egy bíróság, a párt azonban visszautasított minden felszólítást.

A Tehreek-e-Labaik Ya Rasool Allah múlt hónapban meglepetésre a voksok 7,6 százalékát szerezte meg egy időközi választáson Pesavarban. A párt az iszlám törvények egy szigorú változatát vezetné be. Azt állítja, az ország választási törvényét azért változtatta meg a parlament, hogy az ahmadi vallási közösség kedvében járjon. Az ahmadik az indiai iszlám vallástudós, Mirza Ghulam Ahmad követőiként muszlimnak tartják magukat, a pakisztáni parlament 1974-es döntése értelmében azonban nem muszlimok, mert felekezetük Mohamedet nem tartja Isten utolsó prófétájának.

Az erőszakba torkolló tömeges ülősztrájk és az a tény, hogy két iszlamista párt népszerűsége is jelentősen megnőtt az utóbbi időben, arra utal, hogy a vallásos jobboldal megerősödve várja a jövő évi választást – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.