Hezbollah: Szaúd-Arábia hadat üzent Libanonnak

A libanoni síita szervezet szerint Szaad Haríri kormányfőt fogva tartják a vahabita királyságban.

MN
2017. 11. 10. 15:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője pénteken kijelentette, hogy Szaúd-Arábia hadat üzent Libanonnak és a Hezbollahnak, s Szaad Haríri kormányfőt, aki a múlt héten egy Szaúd-Arábiában rögzített tévébeszédben lemondott, fogva tartják a vahabita királyságban – írja az MTI.

Naszralláh azt állította, hogy Harírit nem engedik visszatérni Libanonba. „A libanoni kormány fejét Szaúd-Arábiában tartják fogva, és mindeddig megtiltották neki, hogy visszatérjen Libanonba. Házi őrizetben van” – mondta televíziós beszédében Naszralláh, aki felszólította Rijádot, hogy „helyezzék Harírit szabadlábra”.

A Rijád szövetségesének tartott Haríri nem tért vissza Libanonba, amióta november 4-én bejelentette lemondását. Az al-Arabíja szaúdi finanszírozású pánarab televízió által sugárzott beszédében Haríri egyúttal azzal vádolta meg Iránt, hogy „rátette a kezét” Libanonra, a Hezbollahról pedig kijelentette, hogy Teherán meghosszabbított keze.

Naszralláh ismét kijelentette, hogy a libanoni kormányfőt a szaúdiak kényszerítették lemondásra, és egy általuk írt szöveget olvasott fel. Egyúttal leszögezte, hogy a libanoni kormány továbbra is hivatalban van, nem mondott le.

Félő, hogy Haríri lemondásával Libanon újabb erőszakhullámba süllyed. Libanonban 1975 és 1990 között polgárháború dúlt, 2006-ban pedig a szomszédos Izrael vívott a Hezbollah elleni háborút a területén.

Naszralláh kijelentette, értesülései vannak róla, hogy „Szaúd-Arábia arra kérte Izraelt, csapjon le Libanonra”. Egy Izraellel vívott háborút mindazonáltal nem tart valószínűnek. Mint mondta, a Hezbollah éberen figyeli az esetleges izraeli kísérleteket arra, hogy ellenségességek szítására használják fel a kormányfő lemondása okozta libanoni válságot. Naszralláh szerint Izrael óvatos, és nem valószínű, hogy ilyen lépést tenne.

A szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán több közel-keleti kérdésben is ellenséges viszonyban áll egymásban, így a szíriai és jemeni háború kérdésében is.

Naszralláh meggyőződését fejezte ki, hogy Szaúd-Arábia vereséget fog szenvedni Libanonban is, ahogy másutt is. Tagadta, hogy a Hezbollah állt volna a múlt szombaton a rijádi nemzetközi repülőtér ellen intézett ballisztikusrakéta-támadás mögött. Kijelentette, hogy a jemeniek képesek rakétát gyártani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.