Huszonegy gyerek is meghalt a szíriai orosz bombázásokban

Az orosz bombázók az Iszlám Állam kelet-szíriai bázisait támadták, az akció több mint ötven civil életét követelte.

MN
2017. 11. 27. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 53 civil lakos, köztük 21 gyermek halt meg vasárnap Szíria keleti részén az orosz légierő újabb támadásában, amelyet egy, az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai által ellenőrzött falu ellen hajtott végre – közölte újabb jelentésében az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A szervezet szerint több áldozat is lehet, hiszen még tart a bombázások utáni romeltakarítás, a törmelékek alól pedig újabb holttestek kerülhetnek elő. Az áldozatok közül legalább 34-en a falusi házakban vesztették életüket. A megölt terroristák számáról még nincs adat.

A civil áldozatok magas számát magyarázhatja, hogy a dzsihadisták gyakran élő pajzsként használják a fegyvertelen lakosságot, és elvegyülnek a megszállt falvak lakói között.

A szíriai háború fejleményeiről helyi aktivistahálózata révén értesülő, nagy-britanniai központú csoport szerint a hajnalban végrehajtott orosz légicsapás az Eufrátesz folyó völgyében fekvő al-Safah falu ellen irányult, Dajr ez-Zaur tartományban. Az orosz légierő itt a dzsihadisták utolsó területeinek visszafoglalását célzó szíriai hadműveletet támogatja – írja az MTI.

A moszkvai védelmi minisztérium vasárnapi közlése szerint az Oroszországból felszálló hat hadászati bombázó Irán és Irak légterén áthaladva érte el Szíriát. A gépek az IÁ erődítményeit, csapat-összevonásait és páncélosait támadták az Eufrátesz folyó völgyében.

A bombázókat a szíriai hmeimimi légi támaszpontról levegőbe emelkedő Szu–30-as és Szu–35-ös vadászgépek biztosították. A hivatalos közlemény szerint a bombázók kizárólag a terrorszervezet erődítményeit támadták.

A szír hadsereg csaknem két hete indított orosz légi támogatással kísért általános offenzívát az Iszlám Állam és más, lázadónak tartott fegyveres csoportok ellen Damaszkusz térségében és Kelet-Szíriában egyaránt; a BBC értesülései szerint a hadműveletnek idáig 120 áldozata volt. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.