Iránt gyanúsítja Bahrein az olajvezetéke felrobbantásával

Az iszlám köztársaság gyerekes vádaskodásnak nevezte a gyanút.

MTI
2017. 11. 12. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bahram Gaszemi iráni külügyi szóvivő „alaptalannak és hamisnak” nevezte a bahreini hatóságok gyanúját, és visszautasította „gyerekes vádaskodásukat”.

Sejk Rasíd bin Abdullah al-Kalifa bahreini belügyminiszter szombaton azt mondta, hogy a bahreini főváros, el-Manáma közelében történt robbanást „az Iránnal közvetlenül kapcsolatban álló és parancsait végrehajtó terroristák” követték el.

Bahrein külügyminisztere, Halíd bin Ahmed al-Kalifa is az iszlám köztársaságot vádolta a terrorcselekménynek minősített támadás elkövetésével, amelynek célja szerinte az volt, hogy „megfélemlítse az állampolgárokat, és kárt okozzon a világ olajiparának”.

Péntek éjjel robbanás történt a bahreini fővárostól 15 kilométerre délre található síita falu, Buri szomszédságában. Egyelőre senki nem jelentkezett az állami olajvállalat Szaúd-Arábiából érkező nyersolajat szállító vezetékét érő támadás elkövetőjeként. A hatóságok sem mondták el, hogy pontosan kiket gyanúsítanak, csak annyit közöltek: a nyomozás első eredményei alapján szándékos tettről van szó. A robbanás autókat és épületeket rongált meg, a tűzoltók ideiglenesen kitelepítették a környékbeli lakosokat.

A támadás után Szaúd-Arábia jelezte, felfüggeszti az olajszállítást a szomszédos Bahreinbe. A bahreini olajvállalat vasárnap közölte, sikerült helyreállítania a megrongálódott vezetéket. A szigetország a szaúdi–bahreini osztott tulajdonban lévő Abu Szafa olajmezőről kapja a nyersolajat egy napi 230 ezer hordó kapacitású vezetéken keresztül.

A síita többségű Bahreint egy szunnita uralkodóház vezeti, amely korábban többször vádolta meg Iránt azzal, hogy elégedetlenséget szít a reformokat követelő síita lakosság körében. A 2011-es zavargások után el-Manáma számos Irán által kiképzett sejtet derített fel, amely a hatóságok szerint szabotázsakcióra készült az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.