Iszlamista propagandavideót helyeztek el amerikai iskolák honlapjain

Az akciót hackerek követték el.

MTI
2017. 11. 07. 20:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz amerikai iskola honlapját törték fel hackerek az internetezőket ideiglenesen egy iszlamista propagandavideót mutató oldalra navigálva – közölte az atlantai székhelyű SchoolDesk.

A honlapokat működtető vállalat közölte: munkatársai egy kis beültetett fájlra bukkantak, amely 800 iskola és iskolakörzet honlapját fertőzte meg. A látogatókat a YouTube videómegosztó oldalra térítette át, ahol egy arab nyelvű felvételen a többi között Szaddám Huszein egykori iraki diktátor képét is láthatták. A videó az Iszlám Állam egyik toborzó- vagy propagandavideójának tűnt – mondta Rob Freierson, a SchoolDesk alapítója az NJ.com hírportálnak adott interjújában.

A SchoolDesk szerint a hackertámadás más szervezeteket is érintett, egyebek mellett magán- és kormányzati honlapokat is. A cég szerint együttműködnek a nyomozó hatóságokkal, s időközben új biztonsági intézkedéseket vezettek be, felkérve a felhasználóikat, hogy változtassák meg az oldalon használt jelszavukat.

A Szövetségi Nyomozó Iroda most azon van, hogy kiderítse, ki áll a hackertámadás mögött, amely az arizonai Tucson, a connecticuti Newtown, a virginiai Gloucester megye, illetve a New Jersey-i Bloomfield iskoláinak honlapjait érintette.

A bloomfieldi iskolakerület szerint a honlapjukra látogatók hétfőn az Iszlám Állam terrorszervezet egy propagandavideóját láthatták, mígnem a hibát két órán belül helyrehozták. Hozzátette: az adathalászok nem fértek hozzá diákjaik vagy tanárjaik bizalmas adataihoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.