Két gumicsónakban 299 bevándorlót tartóztattak fel

Líbia tengerpartja közelében állította meg őket a parti őrség. Olaszország volt az úticél.

MTI
2017. 11. 01. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A líbiai parti őrség feltartóztatott két gumicsónakot, bennük 299 fekete-afrikai bevándorlóval az ország tengerpartja közelében, Tripolitól keletre – közölték szerdán tisztségviselők.

A parti őrség az egyik olyan hajóval állította meg kedden a két csónakot, amelyet Olaszország újított fel, és adományozott az afrikai országnak az idén, hogy Líbia hatékonyabban tudja megakadályozni a migránsokat a Földközi-tengeren való átkelésben. A legtöbben, aki Líbiából akar eljutni Európába, az ország nyugati partvidékén szállnak be az embercsempészek valamilyen lélekvesztőjébe. Egy fegyveres konfliktus vagy a nyomor elől menekülnek a Száhel-övezet valamelyik országából vagy délebbről.

Július óta jelentősen csökkent azoknak a száma, akiknek sikerül elindulniuk a partoktól, mert az embercsempészet líbiai „központjában” egy fegyveres csoport megpróbálja ezt megakadályozni. Olaszország és más európai országok nyomására a líbiai parti őrség is egyre aktívabb, egyre nagyobb területen járőrözik, és próbálja meg feltartóztatni a migránscsónakokat, mielőtt nemzetközi szervezetek mentőhajóival találkoznak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint az idén október 24-ig 18 800 migránst sikerült feltartóztatni, viszont 111 ezer átjutott Olaszországba. Ez utóbbi szám kisebb, mint a korábbi években.

A szerdán feltartóztatottakat elvitték egy táborba Tripoli egyik peremkerületébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.