Kétszáznál is többen haltak meg pestisben Madagaszkáron

Madagaszkáron évente átlagosan 400 pestises megbetegedést jelentenek.

MTI
2017. 11. 27. 17:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétszázan haltak meg pestisben Madagaszkáron augusztus óta – tudatta hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A szervezet szerint augusztus 1. és november 22. között 2348-an fertőződtek meg pestissel, közülük 202-en haltak bele a kór valamely formájába.

Tedros Adhanom WHO-főigazgató közölte: bár a járvány legrosszabb szakaszán már túl van a dél-afrikai szigetország, figyelemmel kell kísérni és időben kell reagálni az új fertőzéses esetekre 2018 áprilisáig, amikor is véget ér a pestisszezon.

Madagaszkáron évente átlagosan 400 pestises megbetegedést jelentenek, többségében bubópestist. A kórnak ezt a formáját bolhák terjesztik.

A bubópestis viszonylag gyakori Madagaszkáron, a mostani járvány során azonban a betegek túlnyomó többsége a sokkal súlyosabb tüdőpestist kapta el. A járvány emberről emberre, az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjedő formája kezelés nélkül 24 óra alatt akár halálhoz is vezethet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.