Kevin Spacey-t londoni színészek is szexuális zaklatással vádolják

Spacey visszaéléseket követett el a londoni Old Vic színházban is – állítják ott dolgozó férfiak.

MTI
2017. 11. 16. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Old Vic színházból húsz személy vádolta meg szexuális zaklatással Kevin Spacey-t – közölte a tekintélyes londoni teátrum vezetése, amely egyúttal bocsánatot kért, hogy az intézményben ilyesmi megeshetett.

A zaklatási esetek 1995 és 2013 között történtek, ám azok közül korábban mindössze egyetlen ügyről szerzett tudomást a színház vezetése. A most bejelentést tevők mindegyike férfi volt, és egyikük sem számolt be szexuális erőszakról.

A színház azzal magyarázta, hogy mindeddig nem derült fény Spacey szexuális visszaéléseire, hogy egyfajta kultstátus alakult ki körülötte, mialatt az intézményben dolgozott, és ez tartotta vissza az áldozatokat. A fiatal színészek nem mertek a zaklatásukról beszélni és segítséget kérni – állapította meg a belső vizsgálat.

Spacey 11 évig, 2004 és 2015 között volt a színház művészeti igazgatója. Az intézményt „mélységesen megdöbbentették” a színész ellen felhozott vádak – fogalmaztak közleményükben.

Matthew Warchus, a jelenlegi művészeti igazgató együttérzését fejezte ki az áldozatok iránt. Mint mondta, a felmerülő vádak sokuknak megrázó és felkavaró újdonsággal szolgáltak. „Helytelen, igazságtalan és felelőtlen lenne azt állítani, hogy a színházban mindenki tudott Spacey viselkedéséről” – fűzte hozzá.

A színház bocsánatot kért azért, hogy olyan környezetet hozott létre, amelyben ilyesmi előfordulhatott, és ígéretet tett arra, hogy ezen változtat.

A Harvey Weinstein hollywoodi producer botránya nyomán elinduló lavina október végén érte el Kevin Spacey-t, akit először Anthony Rapp vádolt meg azzal, hogy a nyolcvanas években, 14 éves korában a színész szexuálisan zaklatta őt. Azóta a sztár több további áldozata is megszólalt, köztük a Netflixnél forgatott, Kártyavár című tévésorozat nyolc alkalmazottja, akik ugyancsak szexuális zaklatással vádolták Spacey-t.

A Netflix válaszul bejelentette, hogy a széria hatodik évfolyamának forgatását felfüggeszti, és a Gore Vidal amerikai íróról szóló, Spacey-vel készült életrajzi filmet sem mutatja be. A világ összes pénze című Ridley Scott-filmből pedig kivágták a jeleneteit, és Christopher Plummerrel forgatják újra a december közepén a mozikba kerülő produkciót.

A londoni rendőrség november elején kezdett nyomozni egy állítólag 2008-ban Spacey által elkövetett szexuális bántalmazás ügyében.

A színész közben bejelentette, hogy kezelésre van szüksége, és visszavonult a nyilvánosság elől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.