Komoly vereséget szenvedtek Robert Ficóék

Öt megyének ad majd elnököt a négy éve csak a pozsonyi voksolást megnyerő ellenzék.

MN
2017. 11. 05. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előretörő ellenzék, visszaeső szélsőjobboldal, stagnáló, vagy éppen visszaszoruló magyar politikusok – nagyjából így vonható meg a szombati szlovák megyei választások mérlege. A jobbközép és liberális ellenzéki pártok kiváló eredménye meglepetésnek számít, ahogy a legerősebb kormánypárt, a Robert Fico által vezetett Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD) pozícióinak jelentős gyengülése is. Immár öt megyének ad majd elnököt a négy éve csak a pozsonyi voksolást megnyerő ellenzék, míg Ficóék hét helyett csak két megyei elnöki pozíciót szereztek meg. A radikális jobboldali Marian Kotleba pártja, A Mi Szlovákiánk Néppárt (L’SNS) az eddig Kotleba által elnökölt Besztercebánya megyében komoly vereséget szenvedett, elveszítették az elnöki címet, és négy helyett csak egy képviselőt adnak majd. A felvidéki magyar választók voksaiért folytatott, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most–Híd szlovák–magyar párt közötti párharc egyértelmű győztese az MKP lett, amely a magyarok által is lakott öt megyéből négyben (Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya) ért el jobb eredményt, mint a Mos–Híd, amely egyedül Kassán szerzett az övéknél több mandátumot. Országosan az MKP-nak 33 megyei képviselője lesz, közülük hárman koalíciós jelöltként jutottak mandátumhoz, addig a Most–Híd 10 megyei képviselői helyet szerzett, közülük csak ketten saját jelöltként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.