Korrupciós botrány: dollármilliókat kaptak a panamai elnök fiai

Ricardo Martinelli és családja közölte: politikai hajtóvadászat áldozatai lettek.

MTI
2017. 11. 10. 7:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ricardo Martinelli fiai, Ricardo Alberto és Luis Enriquez apjuk elnöksége idején több panamai és külföldi számlára is kapott több millió dolláros összegeket – tudatta a vádhatóság. Az ügyészség André Campos Rabello információira alapozza állításait. Rabello az Odebrecht panamai leányvállalatának vezetője volt, de úgy döntött, együttműködik a hatóságokkal.

Az Odebrecht az eddig napvilágot látott információk szerint mintegy 800 millió dollár kenőpénzt fizetett ki tucatnyi latin-amerikai országban, hogy politikai előnyhöz és megrendelésekhez jusson. Ebből 59 milliót biztosan Panamában fizettek ki, de a hatóságok szerint ennél jóval nagyobb összegek folyhattak a közép-amerikai országba. A Rabello által elmondottak alapján egyébként Panamában a cég nem megrendeléseket akart szerezni a vesztegetéssel, hanem „különleges bánásmódot” akart biztosítani magának az államigazgatásban.

Az ügyben Martinelli kormányának több korábbi minisztere, és a jelenlegi elnök, Juan Carlos Varela pártjához kapcsolódó politikusok is érintettek.

Martinelli és családja tagadja, hogy érintettek lennének a vesztegetési botrányban. Szerintük politikai hajtóvadászat áldozatai. A volt elnök egyébként őrizetben van az Egyesült Államokban, s kiadatására vár, mert hazájában sikkasztással és kémkedéssel is vádolják. Martinelli két fia szökésben van, az Interpol is keresi őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.