Kurzék máris rövidebbre vágják a támogatásokat Ausztriában

Megállapodott a Konzervatív Néppárt (ÖVP) és a Szabadságpárt (FPÖ) vezetője a kormányzás alapelveiről.

MN
2017. 11. 03. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb támogatás jár majd azoknak az Ausztriában élőknek, akik még nem tartózkodnak legalább öt éve törvényesen az országban. Az ellátásokat kemény feltételekhez is kötnék a leendő kormány pártjai.

Mindez akkor derült ki, amikor Bécsben bejelentették, hogy az új osztrák kormánykoalíció tagjai meghatározták közös céljaikat, amelyeket a Die Presse osztrák napilap online kiadása foglalt össze.

A Konzervatív Néppárt (ÖVP) elnöke, Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt (FPÖ) vezetője közös tájékoztatón ismertették kormányzati együttműködésük meghatározó elveit, miután péntek déltől tárgyalást folytattak egymással egy bécsi palotában.

Elmondták, hogy kabinetjük meg fogja reformálni a büntető törvénykönyv szexuális és erőszakos bűncselekményekre vonatkozó passzusait.

Emellett szigorítják a tankötelezettséget, és mindenki számára feltételként fogják szabni a német nyelv megfelelő ismeretét ahhoz, hogy bekerülhessen az oktatási rendszerbe. 

Terveik szerint az alapszintű társadalombiztosítás és a gyermekgondozási segély, illetve a hasonló támogatások is csak akkor járnak majd bárkinek, ha már legalább öt éve legálisan Ausztriában él. Szándékuk, hogy bevezetik az alapszintű társadalombiztosításnak egy „light”, vagyis könnyített formáját is, külön a menedékkérők számára.

Hangoztatták, hogy kisebb, hatékonyabb és átláthatóbb államot szeretnének létrehozni, amit szerintük az is indokol, hogy az osztrák hiány jövőre az előrejelzések szerint akár a GDP másfél százalékára is rúghat. Miközben a deficitet fél százalékra akarják leszorítani, adókönnyítéseket is ígértek, továbbá a bürokrácia csökkentését is bejelentették.

A koalíciós tárgyalásokat szakértői csoportokban folytatja a következő napokban a két osztrák párt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.