Lefoglalták az Iszlám Állam 50 millió eurós drogszállítmányát

A terrorszervezet Líbiába küldte volna a harcosaik állóképességét növelő szert.

MTI
2017. 11. 03. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lefülelték az Iszlám Állam mintegy 15 és fél milliárd forintot érő kábítószer-rakományát az olasz hatóságok. 

A szállítmányt Gioia Tauro kikötővárosban csípték el. Mint közölték, a 24 millió darab tramadol tablettát tartalmazó óriáscsomagot Indiában adták fel és Líbiába szánták. Egy ilyen tabletta ára nagyjából 600 forintnak felel meg.

A tramadol nagyon erős opioid fájdalomcsillapító, amely – a morfiumtól vagy herointól eltérően – nem „bénítja meg” az embert. Alacsonyabb a hozzászokás és függőség kialakulásának lehetősége is, miközben a hatását akár több órán keresztül is kifejti. A fájdalomcsillapítónak azonban számos mellékhatása is lehet, mint például a lelassult légzés és pulzus vagy az emésztési problémák, a hányinger és a szédülés.

Az olasz hatóságok szerint az Iszlám Állam fegyveresei előszeretettel használják a szert arra, hogy növeljék fizikai állóképességüket. A tramandol tablettákat a „harcosok drogjának” is nevezik – mondták el a szakértők.

Hasonló szállítmányt legutóbb fél éve foglaltak le Genovában. A mostani rajtaütést az olasz maffiaellenes ügyészség koordinálta az Egyesült Államok drogellenes hivatala segítségével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.