Legfeljebb kilencen indulhatnak a januári államfőválasztáson Csehországban

A jelentkezők több mint fele nem felel meg az induláshoz szükséges feltételeknek.

MTI
2017. 11. 10. 15:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan kilenc jelöltre lehet majd szavazni a januári csehországi elnökválasztáson. A bejelentkezett húsz pályázó közül ugyanis tizenegyen nem teljesítik az induláshoz szükséges törvényes feltételeket – közölte Klára Peknicová, a cseh belügyminisztérium szóvivője Prágában.

A hatályos törvények szerint az államfői posztért az indulhat, aki megszerezte legalább 50 ezer állampolgár támogató aláírását vagy legalább 20 parlamenti képviselő vagy 10 szenátor támogatói aláírását.

A jelölések leadásának hivatalos határideje kedden délután lejárt. A tárca 18 jelölési kérelmet kapott, míg ketten postán küldték el jelölési igényüket, így nőtt az államfői bársonyszék iránt érdeklődők száma végül is húszra. A hatóság november 24-ig bírálja el, ki teljesíti közülük a törvény által meghatározott feltételeket, s valóban indulhat-e az elnöki bársonyszékért folyó megmérettetésben. Egy kérelmet a hivatalos határidő lejárta után postáztak, így az biztosan nem fogadható el.

„A nyilvánosan hozzáférhető adatokból első látásra kitűnik, hogy minden valószínűség szerint csak kilencen indulhatnak a választáson, a többi 11 nem teljesíti az induláshoz szükséges feltételeket” – mondta a szóvivő.

Klára Peknicová szerint az érdeklődők között két nő van, a jelentkezők életkora 41-től 74 évig terjed.

Négy érdeklődő képviselői támogatással szeretne indulni, de közülük csak három teljesítette a megkövetelt feltételeket. Egy érdeklődő jelölését csak egy parlamenti képviselő támogatta, ami nyilvánvalóan kevés. Három érdeklődő szenátori támogatással indulna. Több mint 50 ezer támogatói aláírást pedig hárman szereztek, ketten ennél kevesebb aláírással kérték jelölésük bejegyzését, ami nyilvánvalóan nem lehetséges. További nyolc személy sem politikai, sem lakossági támogatást nem mellékelt bejegyzési kérelméhez – jegyezte meg Peknicová.

A jelöltek között a legismertebbek Milos Zeman jelenlegi államfő, Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke, Miroslav Topolánek volt kormányfő, valamint Michal Horácek vállalkozó, dalszövegíró.

A cseh államfőválasztást január 12-re és 13-ra írták ki. A győzelemhez a leadott szavazatok több mint felét kell megszerezni. Amennyiben ez az egyik jelöltnek sem sikerült, akkor második választási fordulóra kerül sor, amelyen az első körben két legsikeresebb jelölt indulhat el. Erre várhatóan január 26-án és 27-én kerül sor. A második fordulóban az győz, aki több szavazatot kap.

Az eddigi országos felmérések azt jelzik, hogy az első fordulóban még nem fogják megválasztani az államfőt, de a legmagasabb támogatást várhatóan Zeman kapja.

A sajtó általában úgy véli, hogy Milos Zeman mellett Jirí Drahosnak és Miroslav Topoláneknek van a legnagyobb esélye bejutni a második fordulóba, ahol kiegyenlített párharcra van kilátás.

Öt éve, 2013-ban az első közvetlen csehországi államfőválasztáson Zeman a második fordulóban nyert Karel Schwarzenberg népszerű jobboldali politikussal szemben. Korábban az államfőt a parlament két kamarája választotta meg közös ülésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.