Légi járatokat töröltek az indiai légszennyezés miatt

A légszennyező részecskék koncentrációja csaknem tízszerese az egészségügyi határértéknek.

MN
2017. 11. 13. 6:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai United Airlines vasárnap törölte a New Jersey-i Newarkból Újdelhibe tartó járatát, mivel az indiai fővárost még mindig rendkívül egészségtelen szmog lepi be. Az intézkedés várhatóan hétfőn is érvényben marad, akkor sem indul el a járat, illetve a cég közlése szerint folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, ennek függvényében döntenek a folytatásról. 

Az elővárosokkal együtt csaknem 22 millió lakosú Delhiben a múlt héten hirdettek környezetvédelmi vészhelyzetet. A Verisk Maplecroft nemzetközi kockázatelemző cég szerint az indiai főváros a világ tíz, legrosszabb levegőjű térségébe tartozik, a PM 2,5 néven ismert, mikroszkopikus részecskék koncentrációja a legutóbbi mérések szerint csaknem tízszerese az egészségügyi határértéknek.

A krízisnek több oka van: az iparosítás, vagyis a gyárak és az erőművek szennyezőanyag-kibocsátása, a túl sok építkezés, a túl nagy népsűrűség és a rengeteg jármű által kipufogott gáz, illetve az, hogy a környékbeli államok farmerei elégetik az aratás után hátramaradó felesleget. A jelenség nem új, már tavaly is előfordult, hogy az Indira Gandhi nemzetközi repülőtéren gondokat okozott a sűrű ködként terjengő szmog.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.