Lengyelország új nemzetközi szerződést sürget az adóparadicsomok kezelésére

A lengyel kormányfő-helyettes szerint az EU-nak foglalkoznia kell a Paradise-iratok néven kirobbant botránnyal.

MTI
2017. 11. 06. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós intézményeknek haladéktalanul foglalkozniuk kell a Paradise-iratok néven kirobbant botránnyal – szögezte le az MTI tudósítása szerint hétfői nyilatkozatában Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőhelyettes, aki szerint új nemzetközi szerződésre lenne szükség az adóparadicsomok kezelésére.

A kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter a PAP hírügynökségnek küldött nyilatkozatában reagált a Süddeutsche Zeitung című német lap által vasárnap közzétett, Paradise-iratoknak (Paradise Papers) elnevezett, 13,4 millió aktából álló, offshore cégekre vonatkozó adatbázisra.

Morawiecki szerint az adóparadicsomok problémája csak globális szinten kezelhető, ezért szükség lenne a nemzetközi adójog új szabályozására. „Nélkülözhetetlen egy, a régi Bretton Woods-ihoz hasonló szerződés” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, utalva a második világháború utáni nemzetközi pénzügyi kapcsolatokat szabályozó rendszerre.

\"Az Európai Uniónak határozottan kellene harcolnia a szolidaritást és az alapvető igazságosságot megszegő adógyakorlattal” – hangsúlyozta Morawiecki. Szorgalmazta, hogy a Paradise-iratok témáját haladéktalanul vegye napirendre az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint az Európai Unió Tanácsa.

„Hiszen a tagállamok költségvetéseit megcsorbító, bizonyára milliárdokra rúgó befizetetlen adóról beszélünk” – mutatott rá a kormányfőhelyettes, aki szerint az adóparadicsomok hosszú távú működése csak az újságok első oldalain szereplő emberek és multinacionális nagyvállalatok nagymértékű érdekeltsége miatt lehetséges.

Utalva az előző offshore-botrányokra, Morawiecki úgy vélekedett: a Lux Leak és a Panama-iratok „áttörésjellegűek voltak”, a Paradise-iratok ügye viszont „földrengésnek bizonyulhat, mely után már tartósan megváltozik az adóparadicsomok globális értékelése”.

Ebben a vonatkozásban Európa előtti nagy kihívásnak nevezte „a republikánus-demokratikus kapitalizmus új modelljének” megteremtését, mely újjáépítené a mindenki számára elérhető jólétet.

Utalt az Amszterdami Egyetem egyik kutatására, mely a legfontosabb európai adóparadicsomok között sorolta fel Svájcot, Hollandiát és az Egyesült Királyságot, és felhívta az érintett államok társadalmait, „gyakoroljanak nyomást politikai vezetőikre, hogy a világ e legfejlettebb és leggazdagabb országai ne alkalmazzanak adódömpinget a gyengébb országokkal szemben”. 

A lengyel sajtó eddig nem számolt be arról, hogy a Paradise-iratoknak lennének lengyelországi érintettjei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.