Magyarország régi barátai álltak az Orbán-kormány mellé

A három republikánus képviselőből kettőnek magyar felmenői vannak. Ők a kormány lobbistáival is kapcsolatban állnak.

Földi Bence
2017. 11. 23. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben állt ki Magyarország mellett három amerikai kongresszusi képviselő – adta hírül a minap büszkén az Origo. Az állítólag Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek címzett, nem nyilvánosságra hozott levélben – amely a Vote Smart nevű, minden kongresszusi közleményt tartalmazó honlapon sem található meg – a kormánypárti szócső ismertetése szerint két ügyben tiltakoztak a republikánus képviselők. Az egyik, hogy David Kostelancik ideiglenes amerikai ügyvivő élesen kritizálta a magyar sajtószabadság helyzetét, a másik pedig, hogy az amerikai kormány csaknem kétszázmillió forinttal támogatná az objektív vidéki sajtót.

A tárgykörben korábban az ezerötszáz tagú Magyar Lobbi de facto vezetője, Lipták Béla is levelet írt Tillersonnak, amelyben a külügyminisztérium magyar vidéki sajtónak nyújtandó támogatását egy ország belügyébe való beavatkozásnak nevezte.

A republikánusok levele azt jelezhetné, hogy nem kizárólag a magyarokat érdekli a téma, de nincs így. Az Origo híradásában elhallgatta, milyen kongresszusi lobbicsoport tagja a Dennis Ross (Florida), Andy Harris (Maryland) és Mike Coffman (Colorado): az úgynevezett Magyar–Amerikai Kongresszusi Fórumnak. Ennek a fenti képviselőkön kívül tagja a magyar kormány amerikai lobbistájának, Connie Macknek a kormányzati forrásokból kitömött cége által anyagilag is megtámogatott floridai republikánus Mario Diaz-Balart, valamint a massachusettsi demokrata Joe Kennedy, a Kennedy-klán legifjabb sarja.

Connie Macket azért is érdemes emlegetni, mert a lobbista – akiben az Index információi szerint 2017-re megrendült a kormány bizalma, és könnyen lehet, hogy szerződése lejártakor nem is hosszabbítanak vele – a három képviselőből kettővel saját bevallása szerint többször is találkozott az idén. Az amerikai szövetségi kormánynak tett kötelező bejelentéséből kiderül, hogy Dennis Ross-szal január 19-én, február 18-án és március 2-án találkozott, míg Andy Harrisszel február 28-án és március 2-án, utóbbi napon tehát mindkettejükkel. Azaz a kormánysajtó olyan képviselők Orbánék melletti kiállásának örvendezett, akikre a kormánynak közvetlen ráhatása is van.

Ők ketten egyébként rokoni szálakon is kötődnek Magyarországhoz. Andy Harris édesapja Miskolcon született, és 1950-ben emigrált, a politikus hét évvel később született meg lengyel anya gyermekeként. Régóta rendre dicséri az Orbán-kormányt, ahogy a Tea Party-tag Dennis Ross is. Utóbbi 2014-ben a Heti Válasznak arról beszélt, összes anyai dédszülője Magyarországon született, de szülei is ápolták magyar gyökereiket az Egyesült Államokban, így természetes volt, hogy csatlakozik a kongresszusi magyar lobbicsoporthoz. Ross öt éve egyébként amiatt került kisebb botrányba, hogy kongresszusi irodájában több általa levadászott állat volt kipreparálva. Mike Coffman nem magyar származású, de jó viszonyt ápol a kongresszus ezen csoportjával, emellett együtt ünnepelte Szemerkényi Réka volt washingtoni nagykövet társaságában Donald Trump elnökké választását januárban. Érdekesség, hogy a Colorado Politics májusi híradása szerint a 2018-as választáson demokrata ellenfele Tom Lantos unokája lehet majd.

Az amerikai külügyi minisztérium e tárgykörben tett többszöri megkeresésünkre sem jutott túl a sablonválaszokon. Mint írták, olyan partnert keresnek, aki segít újságírókat és leendő újságírókat oktatni arra, hogyan gyakorolják hivatásukat úgy, hogy azt ne befolyásolja a politikai beállítottságuk. A program leghamarabb 2018 májusában – tehát a választások után – kezdődne. Hozzátették: több mint száz országban támogatnak demokráciával és emberi jogokkal kapcsolatos programokat. A Zoom.hu összesítése szerint a közelmúltban Európában is indítottak hasonló programokat: Oroszországban, Fehéroroszországban, Moldovában, Észtországban, Lettországban és Litvániában is kiírtak a magyarországihoz hasonló, médiatámogatásról szóló pályázatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.