Közel kétszázmillió forinttal támogatná Amerika a független magyar médiát

Pályázattal segítik a vidéki médiumokat, hogy a helyi olvasótábor megbízható hazai és nemzetközi híreket kapjon.

MN
2017. 11. 09. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan témájú pályázati felhívás jelent meg november 7-én az amerikai külügyi tárca honlapján: Az objektív média támogatása Magyarországon (Supporting Objective Media in Hungary).

A felhívást a 444.hu szemlézte először, a tendert az amerikai külügyben működő demokrácia és emberi jogok hivatala hirdette meg, hogy segítse objektív hazai és nemzetközi információkhoz jutni a magyar olvasókat.

A pályázat kimondottan a fővároson kívüli, tény alapú rádiók, híroldalak és lapok fejlesztését vagy akár létrehozását célozza, az egyetlen nyertes pedig 500-700 ezer dollárt, vagyis mintegy 187 millió forintot kaphat médiumépítésre.

A dokumentum szerint 2018 májusától megvalósított projekteket támogatnának, így a magyar országgyűlési választást már nem érintené az új vidéki médiafelület megjelenése.

A 444.hu információi szerint a pályázat szoros összefüggésben van David Kostelancik budapesti amerikai ügyvivő három hete elmondott beszédével.

Kostelancik a MUOSZ székházában többek között arról beszélt, hogy 

„a kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen. (...) A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.”

A magyar külügy elég élesen reagált a Magyarországon lévő legmagasabb rangú amerikai diplomata szavaira, azt mondták, hogy „kéretlen beavatkozás a magyar belpolitikába az amerikai ügyvivő sajtószabadságról tett nyilatkozata”.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.