Amerikás magyarok védik meg sajtószabadságügyben Orbánékat

A Magyar Lobbi a vidéki magyar média támogatása miatt panaszkodik. Az amerikai nagykövetség nem kommentálja az ügyet.

Földi Bence
2017. 11. 16. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ne süllyedjünk egy volt KGB-tiszt szintjére! – egyebek között ez a mondat is szerepelt az amerikai Magyar Lobbi de facto vezetőjének, Lipták Bélának a levelében, amelyet Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek írt magyar idő szerint szerda este.

A 81 éves mérnök-professzor amiatt emelte fel a szavát, hogy egy, a közelmúltban közzétett felhívás szerint az amerikai külügyminisztérium mintegy 700 ezer dollárral (187 millió forinttal) támogatná a magyarországi objektív médiát. A lépés összhangban van az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, David J. Kostelancik által a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) székházában elmondott beszéddel.

– Tisztázzuk: vannak még független, ellenzéki médiumok Magyarországon, amelyek tág szerkesztői szabadsággal tudják végezni a munkájukat. De számuk egyre fogy, jelentőségük egyre kisebb, így az emberek nem találkozhatnak nézetkülönbségekkel

– jelentette ki akkor az amerikai ügyvivő. Kritikát fogalmazott meg amiatt, hogy kormányközeli emberek átvették az irányítást a média jelentős része felett, hogy ezen személyek diktálják a szerkesztőségek irányvonalát, hogy ezen sajtótermékekbe jelentős állami hirdetéseket csatornáznak, és hogy a kormánypárti sajtótermékek veszélyes elemekként listáztak újságírókat Magyarországon.

Az akkori beszédet követően, valamint ezúttal is bekérette az amerikai ügyvivőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Kostelancikot akkor szóra bírtuk egy kiállításmegnyitón, ahol azt mondta, látták és elfogadják a magyar kormány reakcióját, de nem kívánják kommentálni. Ezúttal

az amerikai nagykövetség megkeresésünkre azt közölte, nem kommentálhatják a magyar kormány képviselőivel folytatott privát diplomáciai találkozóikat és beszélgetéseiket.

Egyik kérdésünk – miszerint az amerikai kormány tervezi-e, hogy más módon is segítse az objektív magyar sajtót – miatt továbbirányítottak minket az amerikai külügyhöz.

Elküldtük nekik is, mire vagyunk kíváncsiak, ám e-mailünkre csak sablonválaszt adtak. Ebben az szerepel, hogy olyan partnert keresnek, amely segít újságírókat és leendő újságírókat oktatni arra, hogyan gyakorolják hivatásukat úgy, hogy azt ne befolyásolja a politikai beállítottságuk.

A program leghamarabb 2018 májusában – tehát a választások után – kezdődne.

Hozzátették: több mint száz országban támogatnak demokráciával és emberi jogokkal kapcsolatos programokat.

Ez az a támogatás, ami kiakasztotta az 1500 tagú, többségében az Egyesült Államokban élő magyarokat tömörítő lobbiszervezet alapítóját. – Van-e joga az amerikai kormánynak meghatározni, hogy egyes országokban mely médiumok számítanak objektívnek? – kérte számon Lipták Béla Rex Tillersont. Mint írta, tudni lehet, hogy Oroszország milyen NATO-, EU- és USA-ellenes kampányt folytat Magyarországon, de

szerinte az Egyesült Államoknak nem kellene az oroszok szintjére süllyedni.

– Nem, nem avatkozunk be más országok belpolitikájába! – folytatta az egykori ötvenhatos magyar, akinek ötlete is van arra, hogyan lehetne segíteni a magyar embereken. – Segíthetnék a magyar kisebbségek médiáját és anyanyelv-oktatását a környező országokban – javasolta Lipták, más kérdés, hogy az a szomszédos országok belpolitikájába való beavatkozás lenne A Magyar Lobbi alapítója arra kéri a tagságot, ha egyetértenek vele, bombázzák ők is levelekkel az amerikai külügyet ebben a témában.

Liptákék kiállása a kormány mellett azért is érdekes, mert több olyan ügy is akad, amelyben másképp gondolkodnak, mint Orbánék. Így például megakadályoznák Paks II. építését; a CEU-tüntetések idején arra kérték Áder János államfőt, ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását. Ugyanők felszólaltak az ukrán oktatási törvény ügyében is; valamint amellett lobbiztak, hogy George Pataki, New York állam volt kormányzója legyen a budapesti amerikai nagykövet. Tevékenységükről és a lobbicsoporton belüli feszültségekről tavasszal írtunk, amikor Lipták Bélát a Magyarország Barátja Díjjal jutalmazta a magyar kormánnyal jó viszonyt ápoló Magyarország Barátai Alapítvány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.