Levelet kapott Patyi András a Paks II. ügyében

A Magyar Lobbi vezetője, Lipták Béla értesítette az NVB elnökét arról, miért gyűjtenek aláírásokat.

Földi Bence
2017. 05. 09. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet írt Lipták Béla, az Egyesült Államokban működő Magyar Lobbi vezetője Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének. Lipták arról tájékoztatta Patyit, hogy referendumot kezdeményezett a Paks II. ügyében. Állítása szerint tisztában van azzal, hogy az NVB korábban azért tagadta meg a hasonló tárgykörű népszavazási kezdeményezések hitelesítését, mert az alaptörvény kimondja, hogy nemzetközi szerződésekről nem lehet referendumot tartani.

„Ennek ellenére a népszavazást a következő megfontolás alapján kezdeményezzük:

A nyolcvanéves mérnök-professzor – aki résztvevője volt az 1956-os forradalomnak is – tájékoztatta továbbá Patyi Andrást arról, hogy az aláírásgyűjtésüket folytatni fogják, „mert bármi is lesz az Alkotmánybíróság döntése, az aláírások kifejezik a társadalom véleményét, és gyűjtésük alapvető joga minden magyar állampolgárnak”.

Amint arról egy hete beszámoltunk, az ezerötszáz tagú magyar lobbiszervezet vezetője arra kérte a tagságot, kezdjen aláírásgyűjtésbe, hogy népszavazással lehessen megakadályozni a Paks II. beruházást. „Ez nem pártpolitikai kérdés, [ ] nincs jobb- meg baloldali atomerőmű, csak kifizethetetlen és életveszélyes van, nincs liberális vagy konzervatív Paks II., csak a magyar energiafüggetlenséget felszámoló van” – fogalmazott akkor Lipták Béla.

Múlt szombaton a Magyarország Barátai Alapítvány éves rendezvényén Lipták Béla is megkapta a Magyarország Barátja díjat. Öccse, Lipták András vette át az elismerést. A professzor korábban azt írta a Magyar Lobbi eseményre ellátogató tagjainak, ha úgy gondolják, hogy hasznos lehet, vigyék magukkal a Paks II.-vel kapcsolatos felhívásukat, és népszerűsítsék a népszavazást kérő internetes aláírási ívüket is.

Idehaza az LMP próbálkozott többször is népszavazási kezdeményezéssel a Paks II. ügyében, de a Nemzeti Választási Bizottságon rendre elbuknak a benyújtott kérdései. A harcnak – amelyben a párbeszédes Jávor Benedek is tevékenyen részt vesz – egyébként jó oka van, egy az Index által április közepén közzétett közvélemény-kutatás szerint a magyarok fele egyetért azzal az állítással, hogy az oroszokkal kötött szerződés veszélyezteti az ország függetlenségét. Az ezerfős, teljes népességre reprezentatív felmérésből kiderül, a lakosság 55 százaléka szerint lehetne népszavazáson dönteni a kérdésről, a Fidesz-szavazók 49 százaléka vélekedik így, 42 százalék ellenzi a referendumot.

Ők voltak azok, akik George Pataki egykori New York-i kormányzót javasolták az Egyesült Államok budapesti nagykövetének. Később Lipták Béla számon érte a jogállamiságot a CEU ügyében, a felsőoktatási törvény Alkotmánybíróságra juttatását javasolva Áder Jánosnak. Ugyanezért írt Ádernek a lobbicsoport egy másik tagja, a szintén ötvenhatos „pesti srác” Jankó Béla is, aki szerint a köztársasági elnök „csak ezzel mentheti meg a szabadság méltóságát. Imádkozunk, és reméljük, hogy talál erőt a helyes döntés meghozatalához.” Mint tudjuk, aláírta az úgynevezett lex CEU-t. Legutóbbi felhívásuk a fent taglalt Paks II.-ügyi népszavazásról szól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.