A Fidesz-szavazók többsége is támogatná a Paks II.-népszavazást?

Egy felmérés szerint a magyarok fele egyetért az LMP-vel. A fideszesek kétharmada a városligeti épületekből sem kér.

MN
2017. 04. 19. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az LMP azért küzd, hogy kiírják a népszavazást a paksi beruházásról, az Index közzétett egy titkos közvélemény-kutatást, amelyből kiderül, hogy az emberek bő kétharmada jónak látná a népszavazást ebben az ügyben. Ráadásul a magyarok fele egyetért az LMP (és a többi baloldali ellenzéki párt) álláspontjával, hogy az oroszokkal kötött szerződés veszélyezteti az ország függetlenségét.

Az ezerfős reprezentatív kutatásból kiderül, hogy 55 százalék teljesen vagy inkább egyetért azzal, hogy népszavazáson kéne dönteni Paks II.-ről, 33 százalék nem ért ezzel egyet. 

A pártpreferenciákat nézve: az Együtt-szimpatizánsok 95 százaléka akar népszavazást Paks II.-ről, az MSZP-sek 58, a jobbikosok 59, az LMP-sek 54 százalékban állnak a kérdés mellett. És ami meglepő: a Fidesz-szavazók körében 49-42 arányban vezetnek azok, akik inkább referendumon döntenének. Arra a kérdésre, hogy a kormánynak meg kell-e teremtenie a lehetőséget a népszavazásra, a fideszeseknek már 55 százaléka válaszolt egyetértően.

A felmérésből az is kiderült, hogy a budapestiek 64 százaléka támogatja, hogy legyen népszavazás a Városligetről, s 76 százalék ért egyet azzal, hogy nem kell több épület oda. Ezt a fideszesek 67 százaléka sem akarja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.