A Magyar Közlöny már hétfőn kihirdette a lex CEU-t

Áder János hétfőn este fél nyolc előtt írta alá a CEU-törvényt, a Magyar Közlöny szinte azonnal közölte a módosítást.

MN
2017. 04. 11. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte csak az entert kellett megnyomni hétfőn este a Magyar Közlöny legfrissebb számának közlésekor, Áder János köztársasági elnök döntése után fél órával már meg is jelent a nemzeti felsőoktatási törvény módosítása – közismertebb nevén a lex CEU. A módosítást Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök nevével jegyezték.

A szabályozás tartalmazza a Közép-európai Egyetem budapesti működését akadályozó feltételeket is – bár kormánypárti politikusok szerint senki nem akarja elzavarni a lex CEU-t, a törvénymódosítás szerint az egyetem működését államközi megállapodás kell garantálja, márpedig az Egyesült Államok szövetségi kormányának nincs jogköre egy ilyen megállapodás aláírásához, a lex CEU pedig nem teszi lehetővé, hogy az ügyben érintett New York állam írja alá az egyezményt.

A módosítás második pontként azt is elvárná, hogy a CEU New York állam területén is fenntartson egy akkreditált oktatási intézményt. Mindez huszonöt évig nem volt itthon elvárás az Oktatási Hivatal által elismerten működő CEU-val szemben – Orbán Viktor március 31-én azonban váratlanul csalónak nevezte az egyetemet arra a törvénymódosításra hivatkozva, amelyet csak április 10-én fogadtak el hivatalosan.

A Közép-európai Egyetemen több kormánytag is tanul vagy tanult: Kovács Zoltán például ott szerezte diplomáját – amelyről maga sem tudja pontosan, hogy amerikai vagy magyar –, Berzétei Ákos jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkár pedig tavaly kezdett tanulni a CEU Business Schoolban. 

Miután Áder aláírta a lex CEU-t, többezres spontán tüntetés alakult ki a Sándor-palota előtt. A tiltakozók később a Magyar Rádió székháza elé vonultak – itt kisebb dulakodás alakult ki a rohamrendőrökkel: amikor a tüntetők ki akarták tűzni az épületre az uniós zászlót, a rendőrök paprikasprét is bevetettek, ám a zászló végül kikerülhetett a székház homlokzatára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.