CEU-ügy: elszólta magát a kormány?

Bár hivatalosan nincs bajuk az egyetemmel, egy lapunk birtokába került háttéranyag mást mond.

Kósa András
2017. 04. 07. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jó szándék fogja vezetni a magyar kormányt, és bizonyára az Amerikai Egyesült Államok kormányát is, tehát nincs ok arra, hogy bárki ideges legyen” – mondta a Parlamentben Orbán Viktor a CEU ellehetetlenítését célzó törvényről. Azóta Kovács Zoltán kormányszóvivő, Palkovics László felsőoktatási államtitkár és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt arról: a kormány nem akarja bezáratni az egyetemet Budapesten, „csak” annyit szeretnének, hogy szüntessék meg azokat a „törvénytelenségeket”, amelyeket az Oktatási Hivatal feltárt.

Másról szól azonban a Magyar Nemzet birtokába került anyag, amelyet a Miniszterelnöki Kabinetirodán készítettek. Ezt afféle sorvezetőnek szánták, elmagyarázandó a kormányzati politika lényegét. A dokumentum amellett, hogy felsorolja a már ismert paneleket – a kormány csak „a magyar felsőoktatás védelmében” hozta a törvényt, ami nem diszkriminatív, nem a CEU-ra lett szabva, a CEU „megtéveszti a közvéleményt” azzal, hogy azt állítja, a kormány el akarja lehetetleníteni, stb. –, a negyedik oldalán tartalmaz egy érdekes pontot.

E szerint „Magyarországnak érdeke, hogy minél több autonóm, nemzetközileg elismert, a magyar tudástőkét elősegítő felsőoktatási intézménye legyen, az viszont (a következő szövegrészt vastag betűkkel szedték) nem érdeke, hogy olyan nemzetközi befolyásolási kísérleteknek engedjen teret, amelyekkel törvényesen megválasztott kormányt vagy elnököt akarnak ellehetetleníteni”.

Ez azért érdekes, mert beleillik abba a kormányzati narratívába, hogy valójában nemzetközi összeesküvés zajlik Orbán Viktor ellen, és ezért kell „harcolni”. Matolcsy György két hete a parlamentben beszélt arról, hogy 2012-ben Amerikából próbáltak „bankpánikot” előidézni Magyarországon, az Index pedig egy friss cikkében idézte fel Orbán Viktor 2014-es tusnádfürdői beszédét, amikor azt jósolta: külföldről próbálják majd megakadályozni, hogy felépíthesse az „illiberális demokráciát”.

Különösen érdekes, hogy az anyag „kormány vagy elnök ellehetetlenítéséről” szól. Orosz lapok is írtak arról, hogy Moszkvából (is) érkezhetett kérés a CEU bezárására, mivel az egyetemet nagy számban látogatják a volt szovjet tagköztársaságokból érkező hallgatók. Oroszországban elnöki rendszer működik, Vlagyimir Putyin pedig különösen kényes mind saját hatalmának stabilitására, mind az orosz befolyási övezethez sorolható államok státusának fenntartására. Az is igaz persze, hogy egyetlen szókapcsolatból nem feltétlenül kell messzemenő következtetéseket levonnunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.