Egy tüntető EU-zászlót tűzött ki a Magyar Rádió épületére

Rendőrsorfal várta a tömeget a székház előtt. Másfél órás demonstráció után kijelentették, hogy szerdán folytatják.

Tuser Krisztián
2017. 04. 11. 0:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budai Várban kezdődött spontán tüntetés résztvevői éjfél körül átértek a pesti oldalra, és a Lánchíd, majd az Oktogon érintésével a körúton vonultak. A tömeg a Blaha Lujza térről a Magyar Rádió székházához ment. Be akartak jutni az épületbe, de a székház bejárata előtt készenlétisek várták a tiltakozókat. „Bűnözőket védtek”, „Magyar rendőr velünk van”, „Be kell mennem pisilni” – kiabálták. Ezután a tüntetők nagy része leült a székház előtt.

„Itt áll néhány rendőr, 30-50, középiskolában képezték ki őket, semmit sem értenek” – mondta egy tüntető, és közölte, hogy be akarnak menni a székházba. A tiltakozók megdobtak egy rendőrt, és a készenlétisek elvették valakitől az EU-s zászlót, mert ki akarta tenni az épületre. Egy tiltakozó elnézést kért a dobálásért a rendőröktől – „békés tüntetés”, skandálják.

Egy fiatal lány később felmászott a Magyar Rádió épületére, és a tüntetők feldobtak neki egy EU-s zászlót, amit kitűzött a székházra. Ujjongott a tömeg. „Büszkék vagyunk!” – kiabálták. A lányt végül a rendőrök húzták be az ablakon át az épületbe, később kiengedték.

Az Index azt írja, a rendőrök paprikaspray-t fújtak a tüntetőkre.

„Mindenkinek jó éjszakát kívánok, szerdán tali”, „Ez még csak a kezdet!” – skandálták a tiltakozók a megmozdulás végén, a szervezők megköszönték mindenkinek a jelenlétet, majd éjjel kettő után a többség elindult haza.

A nagy jövés-menés hasonlított az előző napi CEU-párti megmozdulásra, ám a tüntetők most kitartóbbak és a rendőrség is jóval nagyobb erőkkel volt jelen. A tüntetőktől többször is higgadtságot kértek, ennek ellenére előfordultak kisebb incidensek. Gulyás Márton balliberális civil aktivista például festékkel öntötte le a rendőröket, akik leteperték, de aztán szabadon engedték. A tüntetők közül néhányan provokálták az egyenruhásokat, akik ezt türelemmel viselték.

A spontán, Facebookon szervezett tüntetés este kilenc körül kezdődött a budai Várban, a Sándor-palotánál. „Ha aláírta, akkor azért” jelszóval indult spontán tüntetés közvetlen előzménye, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a lex CEU-t, mely hozzájárulhat az amerikai–magyar identitású egyetem budapesti működésének ellehetetlenítéséhez.

A Facebook-os eseményt meghirdető Barna Miklós az alábbi szöveget fűzte a tüntetéshez: „Gyorsan mondom, mert indulok a várba: ez egy dologról tud most szólni. Hányan vagyunk, akik azonnal kimegyünk, ha ki kell. Mekkora tömeget tudunk spontán összehozni. Jó tudni a jövőre nézvést...

Ha valahol nagyobb tüntető csoport van, mint a miénk, akkor csatlakozunk. Ha valahonnan elzavar a rendőrség, nem keressük a konfliktust – megyünk máshová. Természetesen békésen, azzal a céllal, hogy minél többen csatlakozzanak, ne csak ma, hanem holnap is – egészen 2018-ig!”

„Áder János nettó Fidesz-káder, aki a nép akaratával ellentétesen döntött, amikor aláírta a CEU elüldözését biztosító törvényt” – mondta Juhász Péter, akit hétfő este a Hír TV Egyenesen című műsorába telefonon kapcsoltak.

A Sándor-palota előtt tartózkodó tudósítónk este tíz körül közölte, a tüntetők rázendítettek a „János bácsi keljen fel!” rigmusra, valamint néhányan hozzátették, hogy „elvesztette elnök jellegét”. A palotát később körbevették a rendőrök.

Miközben nagy ováció közepette felgyújtottak egy nemzeti konzultációs papírt, szólt a kissé anarchista rigmus: „Aláírtad János, égjen a város”. A rendőrsorfalig nyomultak az emberek.

Meglepő módon az M1 Híradója is élőben kapcsolta a tüntetést, az emberek ezt észrevéve elkezdték skandálni, hogy „hazugsággyár” és „Orbán TV”.

Ezután két tucatnyi rendőrségi jármű érkezett a helyszínre. Körülbelül negyven sisakos készenléti rendőr várakozott a Széchényi Könyvtár felől.

Tudósítónk a helyszínről közölte, hogy a létszám nem csökken, folyamatosan érkeztek a fiatalok. „Add vissza a diplomád!”, „Miért vagy hülye?”, „Hazaáruló”, „Szégyellünk” „Orbán Viktor, hol a csicska? Hejj, hejj” – kiabálta a tömeg.

Körülbelül ezer-ezerötszáz ember lehetett ekkor a helyszínen, 99 százalékban fiatalok, főleg egyetemisták, sokan jogászok. Utóbbi csoport azt kiabálta, hogy „nem ezt tanultad”, üzenve az államfőnek. Népszerű rigmus volt a „Konzultálni jöttünk”, valamint a „Repülővel jöttem”.

A helyzet azután kezdett fokozódni, miután Gulyás Mártont letepertek és kiemeltek a rendőrök. A tüntetők ekkor a Sándor-palota kapuja elé nyomultak, miközben azt skandálták, hogy „Engedjétek ki!”, ez hamarosan meg is történt.

23 óra után pár perccel az addig a Széchényi Könyvtár közelében várakozó sisakkal, gázálarccal felszerelt készenlétisek bevonultak a Sándor-palota elé, miközben két lány betört a kordon mögé, de visszaszorították őket. A tüntetők farkasszemet néztek a körülbelül 200 rendőrrel. „Szégyelljétek magatokat”, „Nem félünk!”, „Aki ugrál, szabad magyar, hej!” – kiabálták. A vasárnap késő esti tüntetéshez képest sokkal erősebb volt a rendőri jelenlét.

A tömeg ezt követően indult el a belvárosba, eredeti terv szerint a Lánchidat akarták elfoglalni. A vár alatti lépcsőkön mentek le a tiltakozók, „Gyertek velünk!” ezt skandálták a legtöbben. A József Attila úton valószínűleg egy vödör vízzel öntötték le a tiltakozókat az egyik erkélyről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.