Módszert váltott az LMP Paks ügyében

Az alaptörvény módosítását akarja elérni azért, hogy lehessen népszavazást tartani.

Markotay Csaba
2017. 04. 12. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tett le arról az LMP, hogy kikényszerítse a népszavazás kiírását a paksi bővítés ügyében, de mivel kérdései rendre elbuknak a Nemzeti Választási Bizottságon (NVB) részben arra hivatkozva, hogy az alaptörvény előírásaiba ütköznek, most az alkotmány megváltoztatását próbálják elérni – mondta lapunknak Ferenczi István, a párt elnökségi tagja. Még hétfőn az LMP társelnökei, Szél Bernadett és Hadházy Ákos be is nyújtottak egy javaslatot az alaptörvény hetedik módosítására. Ebben egyebek között az szerepel, hogy „a teljes hazai össztermék 5 százalékát meghaladó költségigényű, részben vagy egészben központi költségvetési forrásból megvalósuló beruházásról” országos népszavazást kell elrendelni. Ez a paksi beruházásra bőven vonatkozna. Ferenczi István úgy fogalmazott: továbbra is tűz alatt lehet tartani a választási bizottságot a kérdésekkel, de az eredmény sajnos egyre egyértelműbb.

Arra sincs ugyanakkor sok esély, hogy a parlament kormánypárti többsége támogassa az alkotmánymódosítást, valószínűleg még a napirendre vételt sem éri majd meg a javaslat. A módosítás megerősítené a közvetlen demokrácia szerepét: bevezetné az úgynevezett kötelező népszavazási tárgykör jogintézményét, és „az alaptörvényben nyitná meg a népszavazás lehetőségét legalább a hazánk sorsát emberöltőkre meghatározó gigaberuházásokkal kapcsolatban”.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja tegnapi tájékoztatóján azt mondta, akárkit nevez is ki a kormányfő paksi bővítésért felelős miniszternek, Orbán Viktor személyesen felel a beruházásért, azért a nemzetközi szerződésért, amelyet „suttyomban” kötött meg Oroszországgal.

A Patyi András vezette Nemzeti Választási Bizottság legutóbb tegnap tagadta meg egy a paksi bővítéssel kapcsolatos népszavazási kérdés hitelesítését. Az indok egyebek között az volt, hogy a kérdés nemzetközi szerződés végrehajtását érinti, így az alaptörvény szerint nem lehet róla népszavazást tartani. Emellett a kérdés egyértelműségének ügyét is felvetették. Vannak az NVB előtt népszavazási kérdései a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is, például az, amely úgy szól: „Egyetért ön azzal, hogy az Országgyűlés Magyarországon tiltsa be a maghasadást?”

Eközben felkerült a Nemzeti Választási Bizottság honlapjára az olimpia elleni aláírásgyűjtéssel ismertté vált Momentum nyolc népszavazási kérdése is. A párt a múlt héten közölte, hogy több témában is – a CEU megmentéséért, illetve Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc ellen – népszavazást kezdeményez. Az Orbán Viktorra és Gyurcsány Ferencre szabott kérdések a miniszterelnökök újraválaszthatóságának korlátozásáról szólnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.