Megszakította a kapcsolatot a Fehér Ház jogászaival Michael Flynn

A hírek szerint ezentúl nem osztják meg egymással az információikat.

MN
2017. 11. 24. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI összefoglalója szerint a lap ezt úgy értelmezte, hogy Michael Flynn hajlandó együttműködni a Trump-kampánycsapat és Oroszország között a tavalyi elnökválasztáson történt esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottsággal és vezetőjével, Robert Muellerrel. „Flynn együttműködésre készül, vagy erről szóló alkut dolgoz ki a különleges vizsgálóbizottsággal” – írta a The New York Times.

A lap információi szerint a Trumppal való szakítás azt jelenti, hogy az elnök és a volt nemzetbiztonsági tanácsadó jogászcsapatai ezentúl nem osztják meg egymással az információikat.

Michael Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba való esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon. Kinevezése után alig huszonhárom nappal mondatta le Donald Trump, miután kiderült, hogy találkozott és megbeszélést folytatott a Washingtonba akkreditált akkori orosz nagykövettel, Szergej Kiszljakkal, de erről nem számolt be sem az elnöknek, sem Mike Pence alelnöknek. Lemondatása után arról beszélt, hogy a találkozón csak lényegtelen dolgokról, karácsonyi és újévi jókívánságokról esett szó, ám kiderült, hogy a még az előző elnök, Barack Obama által hozott, Oroszország elleni szankciókat vitatták meg.

Flynn mindig tagadta a vélt orosz beavatkozást.

Közben kiderült, hogy a későbbi nemzetbiztonsági tanácsadó 2015-ben orosz meghívásra és finanszírozásban egy moszkvai gálaesten vett részt, ahol Vlagyimir Putyin elnök mellett ülve ő volt a fő vendég. Továbbá nyilvánosságra került az is, hogy Flynn tavaly – még az elnökválasztási kampány idején – egy török üzletember révén az ankarai kormány lobbistájaként is tevékenykedett, és állítólag megígérte Törökországnak a közbenjárást az Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen kiadatása érdekében. Gülent a török kormányzat azzal gyanúsítja, hogy ő állt a tavaly nyári puccskísérlet hátterében.

A volt nemzetbiztonsági tanácsadó jogászainak döntését a Fehér Ház jogászaival való szakításáról még csütörtök este kommentálta Jay Sekulow, Donald Trump egyik ügyvédje. Sekulow a The Washington Post című lapnak azt mondta: Michael Flynn lépése „nem volt teljesen váratlan”. Bár ennek magyarázatát nem fejtette ki, leszögezte: e lépésből „senkinek nem szabad azt a következtetést levonnia, hogy Flynn tábornok várható együttműködése az elnök elleni lépés lenne”.

A múlt hónapban Ty Cobb, a Fehér Ház egyik jogásza azt nyilatkozta a The New York Timesnak, hogy sem a volt nemzetbiztonsági tanácsadónak, sem más korábbi munkatársnak nincsenek terhelő dokumentumai Donald Trumpról.

November elején pedig az NBC arról számolt be: elegendő bizonyítékot gyűjtött Robert Mueller Michael Flynn megvádolásához. A lap akkor azt írta, Mueller nyomást kíván gyakorolni Flynnre, hogy adja fel magát.

Az igazságügyi minisztérium kétpárti egyetértéssel májusban Robert Mueller volt FBI-igazgató személyében különleges ügyészt nevezett ki az állítólagos orosz befolyásolási kísérlet vizsgálatára. Donald Trump akkor közleményben hangsúlyozta: a vizsgálat megerősíti majd, hogy nem volt összejátszás választási kampányának munkatársai és orosz tisztségviselők között.

Donald Trump volt kampánymenedzsere, Paul Manafort és volt üzlettársa, Rick Gates is úgy döntött október végén, hogy önként feladja magát az amerikai hatóságoknál a felmerült orosz beavatkozás vádja kapcsán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.