Megszavazta az amerikai képviselőház Trump adócsökkentésének tervezetét

Donald Trump a szavazás előtt külön egyeztetett a republikánus képviselőkkel.

MTI
2017. 11. 16. 21:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai képviselőház megszavazta a nagyarányú adócsökkentésről szóló törvény tervezetét, amelyről ezután a szenátusban voksolnak majd.

A képviselőház 227:205 arányban támogatta az 1500 milliárd dolláros adócsökkentést javasló törvénytervezetet, amely – ha a szenátusban is elfogadják – az elmúlt három évtized legnagyobb arányú adócsökkentését jelenti mind a vállalkozások, mind az állampolgárok számára.

A voksolás előtt Donald Trump is a kongresszus épületébe érkezett, ahol zárt ajtók mögött a republikánus képviselőcsoporttal tanácskozott, Paul Ryan házelnök pedig beszédben buzdította a törvényhozókat. A házelnök utalt arra, hogy a gazdaság évek óta stagnál. „Ez a gazdaság messze a lehetőségei alatt teljesít, évi 1-2 százalékos akadozó növekedéssel” – fogalmazott Ryan, hozzátéve, hogy az átlag amerikai családok mindegyike jövedelmétől függetlenül élvezi majd az adócsökkentés előnyeit.

A törvénytervezet rendkívüli mértében egyszerűsíti a bonyolult adórendszert, csökkenti a jövedelmiadó-sávok számát, jelentős adócsökkentést javasol mind az egyéneknek, mind a vállalkozásoknak, számos adójóváírási formát megszüntet, és kedvezőbbé teszi a családok és a családi vállalkozások adózási feltételeit.

A demokrata párti törvényhozók nem támogatták a tervezetet, mert úgy vélik: a magas jövedelműeket segíti.

A szenátusban egyelőre bizottságokban tárgyalják a törvénytervezetet és a hálaadás jövő heti ünnepe után tervezik a plenáris szavazást. Egyelőre hat szenátor, köztük John McCain és a jövőre visszavonuló Bob Corker és Jeff Flake szavazata még nem biztos. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor a Fox televíziónak csütörtökön azt nyilatkozta: „Ha ezzel elbukunk, végünk van, a republikánus többség nem létezik többé. S ez valószínűleg a párt végét is jelenti majd.”

A törvényjavaslatot, ha a szenátus is elfogadja, „össze kell fésülni”. Mind a képviselőház, mind a szenátus ugyanis saját törvényjavaslatot dolgoz ki, és ezt egyezteti. A szenátusi változat azonban lényegében megegyezik a képviselőházival, eltérés csupán egyes részletkérdésekben van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.