Milliók halhatnak éhen Jemen blokádja miatt

Súlyos következményei lehetnek annak, ha a szaúdi vezetésű katonai koalíció nem oldja fel a korlátozást.

MN
2017. 11. 09. 5:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évtizedek legtömegesebb éhínségéhez, emberek millióinak halálához vezethet az, ha a szaúdi vezetésű katonai koalíció továbbra is fenntartja Jemen blokádját – figyelmeztetett szerdán Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyek összehangolásáért felelős irodájának a vezetője, miután tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a minapi jemeni útján látottakról.

Az MTI beszámolója szerint Lowcock közölte, hogy a jemeni humanitárius helyzet javításához azonnal lehetővé kell tenni a segély- és kereskedelmi szállítmányok eljutását minden kikötőbe, és véget kell vetni a beavatkozásnak az ENSZ és partnereinek tevékenységébe. Lowcock szerint António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán beszélt erről telefonon Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel, és a humanitárius szállítmányok azonnali felújításának lehetővé tételét szorgalmazta.

Lowcock arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem oldják fel a blokádot, és az általa említett intézkedéseket nem teszik meg, Jemenben súlyos éhínség lesz.

„Nem olyan, amilyet Dél-Szudánban láttunk az év elején, és amely tízezreket érintett, és nem is olyan éhínség lesz, mint Szomáliában 2011-ben, amikor kétszázötvenezer ember halt meg. Ez az elmúlt évtizedek a legtömegesebb éhínsége lesz, több millió áldozattal” – figyelmeztetett az ENSZ-illetékes. Felhívta a figyelmet arra, hogy a blokád előtt az ENSZ Világélelmezési Programja révén havonta hétmillió jemenit láttak el élelemmel.

Az ádeni kikötő vezetője, Mohamed Amzerba szerdán közölte, hogy a szaúdi katonai szövetség feloldotta a város körüli blokádot, de Lowcock azt mondta, hogy ezt nem tudja megerősíteni, amint azt sem, hogy a humanitárius műveletek elvégzéséhez szükséges többi kikötő zárlata is véget ért volna.

A blokádnak az volt az előzménye, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a minap ballisztikus rakétát lőttek ki a rijádi Háled király nemzetközi repülőtérre. A húszik a rakétacsapást válasznak szánták a Szaúd-Arábia által vezetett nemzetközi koalíció jemeni bombázásaira és blokádjára. A katonai koalíció válaszul több légicsapást mért a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosra, Szanaára, és megszigorította a jemeni repülőterekre és kikötőkre korábban elrendelt blokádját.

Az ENSZ szerint Jemenben csaknem hétmillió embert fenyeget éhínség, és meghaladja a kilencszázezret a kolerafertőzöttek száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.