Nagyszabású klímavédelmi konferencia kezdődik hétfőn

Az eseményt Németországban rendezik meg Fidzsi-szigetek helyett.

MTI
2017. 11. 05. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyszabású nemzetközi klímavédelmi konferencia kezdődik hétfőn a németországi Bonnban, a tíznapos tanácskozás témája az éghajlatváltozás megfékezését célzó erőfeszítések nemzetközi összehangolásáról szóló, 2015-ös párizsi megállapodás végrehajtása.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 23. éves ülésének (COP 23) nevezett tanácskozás az eddigi legnagyobb németországi kormányközi konferencia. A tanácskozáson 195 ország küldöttsége vesz részt több mint húszezer szakemberrel és politikussal, és a kormányok delegációi mellett nagyjából 500 civil szervezet képviselői követik a tárgyalásokat megfigyelői státuszban.A soros elnöki tisztséget a Fidzsi-szigetek töltik be, és mivel a csendes-óceáni szigetállam nem tud megrendezni egy ekkora konferenciát, Németország átvállalta a feladatot. A tanácskozást azért rendezik Bonnban, mert ott működik az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) titkársága.

A november 6-tól 17-ig tartó konferencián a párizsi klímaegyezmény végrehajtását szabályozó előírásokról tárgyalnak. A hétfői megnyitó után az első szakasz a szakértői szintű megbeszéléseké, az utolsó napokban pedig több vezető politikus is felkeresi a konferenciát, köztük Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő. A párizsi megállapodás olyan, mint egy „világszintű törvény”, amelyhez még ki kell dolgozni a végrehajtási rendeletet – magyarázta a napokban Barbara Hendricks német környezetvédelmi miniszter az ARD országos köztelevíziónak.

A párizsi klímaegyezmény fő célkitűzése, hogy a Föld légkörének középhőmérséklete ne növekedjen 2 Celsius-fokot meghaladó mértékben az iparosodás előtti szinthez képest. A cél teljesítéséhez az egyezmény részesei nemzeti, tagállami vállalásokat tesznek a felmelegedést okozó, úgynevezett üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről. Az egyezmény részletszabályaiban így mindenekelőtt azt kell rögzíteni, hogy miként kell mérni a kibocsátáscsökkentést és hogyan kell beszámolni a vállalások teljesítéséről.

A bonni konferenciától nem várható nagyszabású, látványos eredmény, a szabálykönyvet majd csak a lengyelországi Katowicében 2018 decemberében megrendezendő COP 24-en fogadják el. 

Név nélkül nyilatkozó német kormányzati tisztségviselők szerint a legnagyobb eredmény az lenne, ha Bonnban sikerülne megőrizni a Párizsban 2015-ben kialakult együttműködő légkört, elkészülnének a szabályok első, vázlatos tervezeteivel, és sikerülne elkerülni, hogy visszatérjen a Párizs előtti évek hangulata, amelyben a klímavédelemről folytatott nemzetközi tanácskozások sokszor áskálódással és parttalan vitákkal teltek.

A német szervezők szinte egy új városrészt építettek fel Bonnban a konferenciára. Ez két fő részből áll, az egyikben a hivatalos tárgyalásokat folytatják, a másikban pedig a kísérő rendezvényeket, több száz bemutatót, kiállítást, vitát és pódiumbeszélgetést. A két terület között felépítettek egy 20 méter magas modellt a Földről. A Climate Planet nevű építmény egy planetáriumra hasonlít, a belsejében kiállításokkal, filmvetítésekkel mutatják be a globális éghajlatváltozás hatásait. Az építményt bárki felkeresheti, belépőjegy nincsen, de várhatóan sokat kell majd várni, mert már több ezer német iskolai csoport foglalt időpontot.

A szervezők minden idők leginkább környezetbarát konferenciáját akarják megrendezni. Így például a tanácskozás helyszíne és a bonni belváros között elektromos hajtású buszok közlekednek majd, és 600 ingyenesen használható kerékpárt is üzembe állítanak, a küldötteknek pedig többnyire a régióban termelt és kizárólag bioélelmiszerből készített ételeket szolgálnak fel, s mindenki kap majd egy kulacsot, aminek révén több millió műanyag pohár használatát lehet elkerülni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.