Négy észak-koreait keresnek a Kim Dzsongnam-gyilkosság miatt

Kim Dzsongun féltestvérét még februárban VX ideggázzal ölhették meg.

MN
2017. 11. 06. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfedték hétfőn a Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásának ügyében több észak-koreai állampolgár személyazonosságát, akik a védelem szerint levezényelték Kim Dzsongnam meggyilkolását – írja az MTI.

A beszámoló szerint a gyanúsítottak személyazonosságát Azirul Nizam rendőrnyomozó hozta nyilvánosságra. Ő az, aki az előző, október 26-i tárgyalási napon bemutatta a bíróság előtt a Kuala Lumpur-i repülőtér biztonsági kamerája által készített felvételeket, amelyeken a négy észak-koreai gyanúsított látható a bűncselekmény napján, február 13-án.

A négy észak-koreai állampolgár a 34 éves Hong Szong Hacs, a 33 éves Ri Dzsi Hjon, az 57 éves Ri Dzse Nam és O Dzsong Gil, akinek életkorát nem hozták nyilvánosságra.

Malajziában október elején kezdődött meg a pere annak a két nőnek, akiket Kim Dzsongun észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával gyanúsítanak.

Az indonéziai Siti Aisyahot és a vietnami Doan Thi Huongot azzal vádolják, hogy február 13-án VX ideggázt kentek a 45 éves Kim Dzsongnam arcába Kuala Lumpur zsúfolt repülőterén.

Mindketten azt vallották korábban: úgy tudták, hogy ártalmatlan, kandikamerás felvételben vesznek részt. A két vádlott a védelem szerint Hong Szong Hacsot Chang úr, Ri Dzsi Hjont Y úr, Ri Dzse Namot Hanamori, míg O Dzsong Gilt James néven ismerte.

A védelem szerint O Dzsong Gil kérte fel a két nőt arra, hogy vegyenek részt egy „kandikamerás felvételen”. A védelem Ri Dzse Namot tartja a támadás egyik vezetőjének, míg Hong Szong Hacs és Ri Dzsi Hjon dolga állítólag annak megszervezése volt, hogy a két női vádlott bekenje a kezét azzal a mérgező folyadékkal, amelyet később Kim Dzsongnam arcába kentek a „kandikamerás felvétel keretében”.

Egyes feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés állhat. Az ügy miatt mélypontra kerültek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai. A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök szerveztek meg.

A bűnügyben számos rejtélyes körülmény van, például az, hogy egy olyan halálos méreg, mint a VX, miért nem okozott kárt másban a repülőtéren, főleg a nőkben, akiknek legalább percekig a tenyerén volt a folyadék.

Kim Dzsongnam, Kim Dzsongil néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.