Offshore-botrány: Putyinék pénzét is megforgatták a közösségi médiában

Jurij Milner orosz oligarcha részesedést vásárolt a Facebookban és a Twitterben.

MN
2017. 11. 06. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnap napvilágot látott Paradise-iratokból kiderült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök két kedvenc cége, a moszkvai külkereskedelmi bank (VTB) és a Gazprom Investholding állt az orosz milliárdos Jurij Milner mögött, hogy megszerezze a Facebook részvényeinek nyolc és a Twitter részvényeinek öt százalékát – hívta fel a figyelmet a The New York Times birtokába került iratok alapján a Hvg.hu.

A részesedésein azóta túladó orosz oligarcháról a NYT nem állítja, hogy azért vásárolt részesedést a Facebookban és a Twitterben, hogy ezzel befolyásolja az amerikai cégek politikáját és befolyásolja az amerikai választást, de a gyanú fennáll.

A portál megjegyzi, a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vizsgálja, hogy az oroszok milyen szerepet is játszottak a tavalyi elnökválasztási kampányban. Hillary Clinton részben azzal magyarázta választási vereségét, hogy az oroszok ellenfelét, Donald Trumpot támogatták. A washingtoni kémelhárítás ugyanezt állapította meg, és az USA emiatt újabb szankciókkal sújtotta Oroszországot.

A leleplezési botrány egy másik kínos ügyre is rámutat: az NBC televízió beszámolója szerint Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszternek közös üzleti érdekeltségei vannak Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen családtagjaival.

A Paradise-iratokból az is kiderült, hogy Jurij Milner ingatlanba fektette a Facebookból és a Twitterből kivett pénzt. Méghozzá egy olyan cégbe, melynek társtulajdonosa Jared Kushner, az elnök veje és egyben főtanácsadója. Kushnert a szenátus vizsgálóbizottsága amúgy is faggatja az orosz kapcsolatairól, hiszen a választási kampány idején ő tartotta a kapcsolatot az oroszokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.