Öngyilkos merényletek rázták meg Jement

A támadásokban legalább nyolc ember életét vesztette.

MTI
2017. 11. 05. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár órával később az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A biztonsági szervek eleinte az al-Kaidát sejtették a támadások hátterében.

Az első merénylettel egy autóba rejtett pokolgépet felrobbantó öngyilkos merénylő a város biztonságáért felelős Salál Sáe tábornokot vette célba, amikor gépkocsioszlopával a biztonsági erők központjába igyekezett behajtani. A robbanás után a környező tetőkről fegyveresek több irányból tüzet nyitottak a konvojra. Több rendőr meghalt, de a tábornok sértetlenül megúszta a támadást.

Sáe életét már ötödik alkalommal próbálták kioltani a szélsőségesek mióta Ádent 2015 nyarán a kormányerők visszafoglalták a síita húszi lázadóktól.

A második öngyilkos merénylő sikeresen beszivárgott a rendőrség egyik központjába és ott robbantotta fel magát. A detonációt követően itt is tűzpárbaj alakult ki a rendőrök és fegyveres terroristák között. Az Iszlám Állam állítása szerint a harcok jelenleg is tartanak, túszokat ejtettek, és elbarikádozták magukat az épületben.

A város visszafoglalása óta Sáe és csapatai könyörtelen küzdelmet hirdettek a dzsihadisták ellen, és Ádenben hónapok óta nem is volt nagyobb merénylet.

Jemenben évek óta polgárháború dúl. A konfliktusba 2015 tavaszán a szaúdi vezetésű arab katonai koalíció is beavatkozott az Irán támogatását élvező húszik ellen harcoló kormányerők oldalán. A nemzetközileg elismert kormány az ország hivatalos fővárosa, a húszik ellenőrzése alatt álló Szanaa helyett jelenleg Ádenből irányítja az országnak azt a részét, amelyet ellenőrzése alatt tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.