Őrizetbe vettek Nizzában egy orosz szenátort, Moszkva tiltakozik

A hatmilliárd dolláros vagyont felhalmozó Szulejman Kerimovot egy adócsalási ügy miatt tartóztatták le.

MTI
2017. 11. 22. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország tiltakozását fejezte ki szerdán amiatt, hogy Szulejmán Kerimov orosz szenátort kedden, Nizzában őrizetbe vették egy adócsalási ügy kapcsán.

A moszkvai külügyminisztérium bekérette a nap folyamán a francia nagykövetség ügyvivőjét, és tiltakozó jegyzéket adott át neki, követelve a hétfőn késő este a nizzai repülőtéren őrizetbe vett orosz oligarcha mielőbbi szabadon engedését – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Az orosz fél arra hivatkozva követeli Kerimov szabadlábra helyezését, hogy szenátorként diplomáciai mentesség illet meg – közölte az ügyre rálátással bíró egyik forrás. A jegyzékeket és a tiltakozást tartalmazó egyéb iratokat már megküldték Párizsnak a moszkvai nagykövetsége közvetítésével, de közvetlenül is, a francia külügyminisztériumnak illetve az Élysée-palotának – tette hozzá.

Az illetékes szerint Franciaország azért nem szentel figyelmet Kerimov diplomata-útlevelének, mert nem szolgálati kiküldetésen, hanem magánúton volt. Az orosz törvényhozás alsóháza, a duma felháborítónak nevezte a történteket, írja az MTI.

Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, az orosz felsőház (Szövetségi Tanács) szenátorának kihallgatását már megkezdte a vizsgálóbíró. A párizsi külügyi tárca szóvivője időközben elmondta: Kerimov csak a tisztségének ellátásával kapcsolatos ügyekben élvez mentességet. Az ügyben eljáró bíró feladata dönteni arról, hogy amivel vádolják, érinti-e tisztségét és a mentesség vonatkozik-e erre az esetre is – tette hozzá.

Kerimov a Forbes magazin által az oroszországi leggazdagabb üzletemberekről összeállított listán a 21. helyen szerepel, 6,3 milliárd dolláros vagyonával. Mint a 444.hu emlékeztet, az 51 éves oligarcha a pénzügyi és az energiaszektorban végrehajtott befektetéseivel és persze jó kormányzati kapcsolataival az egyik leggazdagabb orosz lett az elmúlt években: a Kerimov família tulajdonolja a Polyust, Oroszroszág legnagyobb aranybányászati vállalatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.