Politikai bomba robbant Hillary Clinton ellen

A Demokrata Párt volt vezetője azt állítja, a volt elnökjelölt a pártot illető pénzt használta a kampányára.

MTI
2017. 11. 03. 6:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donna Brazile, aki tavaly nyáron, az elnökjelölt-állító konvenció és az előző vezető lemondatása után vette át a Demokrata Országos Bizottság (DNC, a pártvezetés) irányítását, állítását a jövő héten megjelenő könyvében fejtette ki. A Politico című lap a hétvégi magazinjában terjedelmes részletet közölt a könyvből, és internetes oldalán már csütörtökön nyilvánosságra hozta.

Brazile, aki átmeneti ideig volt vezetője a pártnak, azt állítja, hogy a DNC vezetése már 2015 augusztusában a nyilvánosság és a párt több vezető személyisége kizárásával megegyezett Clintonnal, hogy átengedi neki az ellenőrzést a párt valamennyi politikusának kampánya és a kampánypénzek fölött. Cserébe a Clinton-kampány azt ígérte: a kampányadományok gyűjtésével nemcsak Hillary Clintont segíti majd, hanem az egész pártot, a többi demokrata jelölt kampányának finanszírozásában. „Ez ugyan nem bűncselekmény, de szerintem erodálta a párt tisztességét” – állapította meg Brazile.

Az amerikai gyakorlat szerint az elnökjelöltek valóban átveszik pártjuk kampányának irányítását is, de csakis azután, amikor már megválasztották őket elnökjelöltnek. Hillary Clinton azonban 2015-ben hivatalosan még elnökjelölt-aspiráns sem volt.

A volt pártvezető részletezte azt is, hogy a DNC 24 millió dolláros adóssággal küszködött, ennek 80 százalékát átvállalta a Clinton-kampány, amely a megállapodással ellentétesen a kampányrendezvényekből és adományokból beérkező pénzösszegeket nem osztotta meg a párttal, hanem „csak” a munkatársak fizetésére és az alapvető kiadásokra elégséges minimális „apanázst” adott a DNC-nek.

Brazile megírta azt is: azért kezdett vizsgálódni, mert ígéretet tett Bernie Sanders szenátornak, aki Hillary Clinton vetélytársa volt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben, hogy utánanéz, vajon a DNC szándékosan „elcsalta-e” az előválasztásokat úgy, hogy biztosítsa Clinton elnökjelöltségét. A volt pártvezető azt állította, hogy ezt tanúsító bizonyítékok helyett a 2015-ös megállapodást találta.

A tavaly a DNC számítógépes rendszere ellen elkövetett hackertámadásoknak köszönhetően nyilvánosságra került elektronikus levelekből már a választási kampány idején kiderült, hogy a Clinton-kampány munkatársai és Debbie Wassermann Schultz, a DNC akkori vezetője módszeresen lejáratták Bernie Sanders szenátort annak érdekében, hogy Clinton legyen a demokraták elnökjelöltje.

Donna Brazile egyébként a CNN hírtelevíziónak is munkatársa volt tavaly, de a tévé megvált tőle, amikor kiderült, hogy az elnökjelölti tévéviták kérdéseit előre odaadta a Clinton-kampánynak.

A Politico által nyilvánosságra hozott könyvrészlet politikai bombát robbantott Washingtonban.

A The Washington Post című lap csütörtök este az internetes oldalán hozta nyilvánosságra demokrata párti politikusok reakcióit. Ray Buckley, a Demokrata Párt New Hampshire-i elnöke azt nyilatkozta: „amikor tavaly megtudtam Donnától, hogy mi történt, majdnem elájultam. Durván átvertek bennünket”. Elizabeth Warren, massachusettsi demokrata szenátor a CNN hírtelevízióban szólalt meg. Leszögezte: a Clinton és Sanders közötti előválasztásokat elcsalták. „Ezért ezt a pártot felelősségre kell vonnunk” – fogalmazott. A DNC jelenlegi elnöke, Tom Perez a CNBC televíziónak adott interjújában kitért a múlt értékelése elől, és azt hangoztatta, hogy a 2020-as előválasztásokon biztosítják majd, hogy a folyamat „korrekt és átlátható” legyen.

Donald Trump elnök is reagált: csütörtökön a késő esti órákban Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben azt sugalmazta, hogy az igazságügyi minisztériumnak ki kellene vizsgálnia „az igazi összejátszást és a tisztességtelenséget”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.