Prédikáló ateista volt a texasi mészáros

Kigúnyolta a hívőket, de gyerekeknek tartott bibliaórákat a 26 éves texasi merénylő, akitől ismerősei is tartottak.

Koncz Tamás
2017. 11. 06. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ijesztő, őrült, különc –  így jellemezték egykori ismerősei, barátai Devin Patrick Kelleyt, aki november 5-én gépkarabéllyal sétált be a Texas állambeli Sutherland Spring baptista templomába, és hidegvérrel kivégzett 26 embert, közöttük gyerekeket, és egy család nyolc tagját is.

Bár a támadás előzményeiről, okáról egyelőre keveset tudunk, Kelley életrajza alapján sejthető, hogy tudatosan választott célpontul egy vallási közösséget, és az is, hogy a mészárlással a hívőkön vagy az egyházon akart bosszút állni. Greg Abbott texasi kormányzó is arról számolt be, hogy a lövöldözés nem véletlenszerű volt, a gyanúsított kapcsolatban állt a templommal, ahol az ámokfutást elkövette.

A férfi 2003 és 2009 között a New Braunsfels Középiskolában tanult: osztálytársai afféle különcként tekintettek rá, aki maró gúnnyal ostorozott minden hívőt, és ijesztően viselkedett – de nem volt éppen magányos, és a hasonszőrű kiközösített „outcast” diákok között elég népszerűnek számított.

„Ő volt az első ateista, akit megismertem” – mondta róla volt iskolatársa, Patrick Boyce a Daily Mailnek, egy másik osztálytárs, Nina Rosa Nava pedig szintén bántó, vallásellenes hozzászólásai miatt törölte ismerősei közül Devin Patrick Kelleyt: „folyamatosan szidta az istenhívőket, és prédikált a saját ateizmusáról, nem bírtam a posztjait” – jellemezte a későbbi tömeggyilkost Nava; egy közös ismerős ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a férfi a vallásgyalázó üzenetek mellett később rendszeresen osztott meg fényképeket pár hónapos babájukról is.

Kelley agresszív kitöréseire már a középiskolában is volt példa: egy, a Daily Mail-nek névtelenül nyilatkozó osztálytárs azután szakított meg vele minden kapcsolatot, hogy egy vitájuk után Kelley többször próbálta megütni őt. Az amerikai légierőnél tiszti rangban dolgozó férfi 2012-ben egy évre börtönbe is került, mivel megverte első élettársát és közös gyermeküket; emiatt aztán 2013-ban lefokozással elbocsátották a légierőtől.

A fentiek tükrében tűnik igazán éles váltásnak, hogy a férfi LinkedIn-profilja szerint 2013 júniusában önkéntes hittantanári állást vállalt: a Texas állambeli Kingsville baptista gyülekezetében 4-6 év közötti gyerekeknek tanította a Bibliát, hogy „segítse lelki és szellemi fejlődésüket”.

Négy évvel később aztán ugyanilyen korú gyerekeket lőtt agyon és sebesített meg életveszélyesen a kingsville-i templomtól mintegy 200 kilométerre található Sutherland Spring-i gyülekezetben.

Az önkéntes hittanári munka ismeretlen okok miatt csak egy hónapig tartott, de sajtóértesülések szerint Devin Patrick Kelley itt, a kingsville-i gyülekezetben ismerte meg második partnerét, Danielle Lee Shields et, akitől szintén gyermeke született. Kelley Facebook-oldalán ezután előszeretettel tett közzé fotókat a kicsiről, de

büszkén osztotta meg AR 15-ös gépkarabélyáról készített fényképét is – „egy igazi rossz k*rva”, írta szinte becézően a fegyver fotója alá.

Hogy a 26 éves férfi miért döntött úgy, hogy egy teljes baptista gyülekezettel végezni akar, miért utazott ehhez az otthonából, New Braunsfelsből Sutherland Springsbe, egyelőre nem tudni.

Sajtóértesülések szerint Kelley a légierőnél bevetéseken is részt vett, és poszttraumatikus stressz-szindrómától szenvedett – Kelleyék szomszédjai gyakran késő éjjel is lövéseket hallottak háza felől. Jelképes lehet az is, a támadás előtti napokban lenyírta hosszú szakállát, a Facebookon érdeklődő ismerősöknek pedig azt mondta, hogy hosszú történet áll a megnyiratkozás mögött.

Donald Trump amerikai elnök mindenesetre elmezavarral magyarázta a 26 ember halálával járó mészárlást. „Nagyon szomorú eset. Sok mentális probléma van az Egyesült Államokban, mint ahogy más országokban is” – jelentette ki tokiói látogatása során Trump, aki szerint a történtek nincsenek összefüggésben az amerikai fegyvertartási szabályokkal.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy az Egyesült Államok eddigi legnagyobb fegyveres merényletét egy zavart elméjű, paranoid férfi követte el: mint a Magyar Nemzet is beszámolt róla, Stephen Paddock 58 embert ölt meg és 500-at megsebesített egy Las Vegas-i country fesztiválon, a támadáshoz pedig közel két tucat gépfegyvert és több ezer lőszert használt fel. A fegyverek beszerzéséhez pedig minden esetben elég volt egy Kanadában bejegyzett vadászengedélyt felmutatnia.

Nem jelentett különösebb problémát Devin Patrick Kelleynek sem, hogy beszerezze a november 5-i mészárlásnál használt Ruger AR-556-os gépkarabélyt. A férfi tavaly vette meg a fegyvert: a vásárláshoz hamis címet adott meg, és börtönviselt múltja ellenére is azt írta be a megfelelő rovatba, hogy büntetlen előéletű.

Tény ugyanakkor az is, hogy Kelley vérontását egy szintén felfegyverzett civil állította meg. A templom mellett lakó Johnnie Langendorff a lövöldözés hírére a baptista templomhoz rohant, és gondolkodás nélkül tüzet nyitott az állig felfegyverzett, golyóálló mellényes támadóra, akit el is talált.

A megsebesített Kelley az ellenállást látva inkább a menekülést választotta: elhajtott SUV-terepjárójával, Langendorff  pedig utána hajtott egy darabig és az az autóból is tüzelt a merénylőre. A hajszába végül a rendőrség is bekapcsolódott, Kelley autójával pedig menekülés közben kisodródott az útról.

A texasi mészáros már nem élt, amikor megtalálták a rendőrök: halálát lőtt seb okozta, és a jelek szerint öngyilkos lett. Erről már  Joe Tackitt Wilson megyei seriff beszélt a CBS amerikai televíziónak - a seriff szerint az autós üldözés során két fegyveres civil is rálőtt Kelleyre, aki viszonozta a tüzet.

„Több lövést is leadtak kölcsönösen - úgy vélem - az autópályán is, majd az elkövető autója elakadt. (...) Úgy véljük, miután a gépkocsi meghibásodott, az elkövető meglőtte saját magát” - mondta a seriff a CBS -nek.

Szijjártó: megdöbbentő a világon végigsöprő erőszakhullám

\"Őszintén reméljük, hogy minden felelős döntéshozó ennek tudatában hozza meg az elkövetkezendő időszakban a döntéseit, és ezt az erőszakhullámot, illetve ennek a további terjedését meg lehet állítani\" - hangsúlyozta.

A magyar kormány részvétét fejezi ki a tragédiában érintett családoknak, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést, gyógyulást kíván - mondta a miniszter.

Beszámolt arról is, hogy az amerikai hatóságok hivatalos tájékoztatása szerint nincs külföldi áldozata a vérengzésnek. Az Egyesült Államokban 63 olyan magyar állampolgár tartózkodik, aki konzuli védelemre regisztrált, ketten jelölték meg Texas államot a tartózkodás helyszíneként, egyikük 350, a másik ember 550 kilométerre tartózkodik a vérengzés helyszínétől.

 

A texasi lövöldözéssel összefüggésben a külgazdasági és külügyminiszter megdöbbentőnek nevezte azt az erőszakhullámot, amely az utóbbi időszakban végigsöpört a világon. Szijjártó Péter egy hétfői sajtótájékoztatón megerősítette, hogy nincs magyar áldozata a Sutherland Springs baptista templomában elkövetett lövöldözésnek. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.