Huszonhat embert ölt meg a texasi ámokfutó, majd elmenekült, miután rálőttek

A férfi egy templomban lövöldözött, az ezt követő autós üldözés során halt meg. Korábban a légierőnél szolgált.

MN
2017. 11. 05. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy texasi baptista templomnál nyitott tüzet vasárnap helyi idő szerint nem sokkal délelőtt 11 óra után egy fegyveres férfi a gyanútlan hívőkre, akik éppen istentiszteleten szerettek volna részt venni. A texasi San Antonio mellett lévő Sutherland Springsben történt támadás során huszonhatan meghaltak és huszan megsebesültek. A CBS News szerint a sebesültek között van egy hat éves kisfiú, akit négy lövés is ért.

Greg Abbott texasi kormányzó a mészárlás után pár órával már a helyszínre érkezett, és sajtótájékoztatót tartott. Ennek során elmondta, hogy a legfiatalabb áldozat öt éves, a legidősebb 72, a tettes indítékai egyelőre ismeretlenek. Megerősítette: a támadást követően a tettest is holtan találták autójában. 

A vasárnapi sajótájékoztatón a texasi közbiztonsági hivatal szóvivője azt közölte, hogy egy helyi lakos puskát ragadott, és rálőtt az elkövetőre, amikor az kilépett a templomból. A tettes ennek következtében eldobta fegyverét, és menekülni kezdett. Ez a helyi lakos aztán üldözőbe vette a helyszínről autójával elmenekülő tettest, aki később letért az úttestről, és összetörte járművét. A szóvivő a tettest fiatal, fehér férfiként írta le, aki fekete ruhát és golyóálló mellényt viselt a támadás során. Azt is állította: nagy valószínűséggel életelet mentett a helyi fegyveres fellépése. Az egyelőre nem világos, hogy az elkövető öngyilkosságot követett el vagy esetleg a menekülés közben őt ért lövések okozta sérülésekbe halt bele.

Az AP hírügynökség magyar idő szerint hétfőn reggel kiadott jelentése idézi a helyi KSAT televíziós csatorna interjúját, akiknek sikerült megszólaltatni az üldözés egyik résztvevőjét. Johnnie Langendorff azt állította a KSAT-nak, hogy épp a templom mellett haladt el autójával, amikor látta, hogy a fegyveres elkövető tűzharcba kerül az egyik helyi lakossal. Ez a lakos aztán segítséget kért tőle, és beszállt Langendorff autójába. Üldözni kezdték a gépkocsival menekülő tettest az autópályán, miközben az először kiérkező rendőrautók még az ellenkező irányba tartottak, a templom felé. Langendorff szerint a gyilkos végül elvesztette uralmát a járműve felett és karambolozott. A helyi lakos ekkor fegyverrel a kezében kiszállt, és a balesetet szenvedett járműhöz ment, azonban a tettes ekkor már nem mozdult. A rendőrség kiérkezéséig álltak őrt a holttestnél.

A CBS News riportere, David Begnaud még a vasárnapi sajtótájékoztatót megelőzően azt jelentette, hogy a hatóságok a 26 éves Devin Patrick Kelley-t nevezték meg elkövetőként.

A Daily Beastnek egy közelebbről meg nem nevezett texasi tisztviselő ezt megerősítette. Az ABC News-nak szintén megerősítették az elkövető személyét hivatalos szövetségi és helyi rendőri forrásból is. Az amerikai sajtó a nyilvánosságra hozott nevet hétfő reggel már kész tényként kezelte.

 Devin Patrick Kelly San Antonio egyik külvárosában, New Braunfelsben lakott. A Daily Beast Kelley egy korábbi, mára már törölt Facebook-fiókjának háttérképét is közölte, amelyen egy AR-15-ös, félautomata rohampuska látható. A hírportál a Facebookra hivatkozva közli a tettes egy korábbi profilképét is.

A CBS News szerint a templomi támadás során is AR-15-ös gépkarabélyt használt Devin Patrick Kelly. Később a rendőrségre hivatkozva nyilvánosságra került, hogy a gyilkos fegyver ennek egy változata, egy Ruger AR-556 volt. A fegyvert Kelly szabályosan vásárolta egy San Antonio-i boltban, a vásárlásnál előírt háttérellenőrzés során pedig egy Colorado állambeli lakcímet adott meg (noha San Antonio mellett lakott).

A Daily Beast úgy tudja, a férfi nős volt, LinkedIn oldalán pedig azt jelezte, hogy a középsikolai érettségijét követően, 2009 és 2013 között az amerikai légierőnél dolgozott, később egy nyári bibliaiskolában is tanított.

A CBS News riportere, David Begnaud azt jelentette, hogy a férfit hadbírósági tárgyalást követően szerelték le. Később kiderült: Kellyt élettársa és annak gyermeke elleni erőszak miatt állították hadbíróság elé 2012-ben, és egy évet börtönben is tölött. 

A halottak között van  a templom lelkipásztorának, Frank Pomeroynak 14 éves lánya is. A tiszteletes a támadás idején nem tartózkodott a templomban, mivel nem volt a városban.

A Wilson megyei seriff később közleményt adott ki a támadásról, amelyből kiderült, hogy az elkövető elmenekült a helyszínről, majd a szomszédos megyében találtak rá autójában, amikor már halott volt. 

A tetthely közelében lévők körülbelül húsz lövést hallottak, amelyeket gyors egymásutánban adtak le. A KSAT 12 nevű tévécsatorna riportere az első újságírók között érkezett a helyszínre, neki a szemtanúk azt mondták, hogy az elkövető először kívülről kezdett el lövöldözni, majd belépett a templomba. Maszkot viselt, „teljes felszerlést”, és rengeteg lőszer volt nála. A szemtanúk is állították: valaki viszonozta a tüzet. A támadó ezután menekült el a helyszínről.

A település vasárnapi istentiszteletein általában ötvenen vesznek részt, így valószínűleg most is nagyjából ennyi ember lehetett jelen.

Donald Trump amerikai elnök, aki ázsiai körúton tartózkodik, Twitter-üzenetben azonnal reagált a mészárlásra. „Az Isten legyen a texasi Sutherland Springs népével. Az FBI és a rendőrség a helyszínen van. Figyelemmel kísérem az eseményeket Japánból” – írta.

A Sutherland Springs-i baptista templomról annyit tudni, hogy egy kis kápolna, amely helyi vidéki közösség istentiszteleteinek ad helyet. A templom videocsatornát is működtetett a Youtube videomegosztó szájton, ahová feltöltötte az istentiszteletekről készült felvételeket. Barátságos, meghitt, családias eseményeket mutatnak a felvételek, amelyek közül a legutóbbi október 29-i keltezésű.

A Boston Globe amerikai napilap arra emlékeztetett, hogy csak 2017-ben eddig 307 olyan lövöldözés történt az Egyíesült Államokban, ahol legalább négy halálos áldozat volt az elkövetőn kívül.

Amerika történelmének legvéresebb fegyveres ámokfutására egy hónappal ezelőtt került sor, amikor egy magányos elkövető ötvennyolc embert lőtt agyon, több mint ötszázat pedig megsebesített Las Vegasban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.